Glas Javnosti

МУШКАРЦИ, НИЈЕ СРАМОТА АКО "НЕ МОЖЕТЕ" Лекове за потенцију узимајте искључиво од лекара, јер погрешна комбинација може да УСМРТИ

Ljubav
Autor: Glas Javnosti / Blic / Sonja Todorović

Билборди, телевизије, новине, портали, па чак и аутобуске станице преплављени су понудама о куповини разноразних препарата за потенцију. Због тога стручњаци упозоравају да није срамота обратити се прво урологу, када дође до сексуалне немоћи.

И као што жене не смеју да изгледају старо, тако мушкарци не смеју да "не могу". Док се женама константно ствара "анксиозност од старости" и на тај начин продају разни козметички и други препарати, припадници јачег пола су под притиском да отклоне све мање и веће сексуалне проблеме и страхове. Ове препарате не купују само пензионери и мушкарци средњих година, већ и средњошколци.

Али, оно што забрињава лекаре, јесте чињеница да због срамоте мушкарци пре одлучују да непроверене производе купују преко интернета, него да помоћ потраже код лекара или да лек купе у апотеци.

- Није срамота обратити се доктору када дође до сексуалне немоћи. Проблем смањене сексуалне моћи не сме да буде табу тема јер решење постоји. Мушкарци би требало да имају свог уролога као што жене имају свог гинеколога, а не да уколико дође до проблема прво ћуте о томе, онда покушају да га реше на своју руку узимањем алтернативних лекова, препарата и чајева, који се продају на црном тржишту или испод руке. Тада често долази и до нежељених дејстава, нимало безазлених, многи завршавају у болници, а било је и смртних исхода - објашњава проф. др Александар Вуксановић, уролог у Клиници за урологију и нефрологију Клиничког центра Србије.

Највише фалсификата

Препарати за потенцију иначе спадају у ону групу лекова која се највише фалсификује. Па је тако процењено да између 4.500 и 15.000 веб страница нуди наручивање ПДЕ5-инхибитора и других супстанци намењених лечењу еректилне дисфункције. Те странице приме 12,9 милиона посетилаца месечно, продаја преко ових страница износи 2,3 милиона таблета месечно, због чега је значајан број корисника терапије изван здравственог система, јер се већина лекова продаје и без рецепта. Лажни, односно фалсификовани лекови представљају велики ризик за здравље, а чак 62 одсто медикамената купљених преко интернета је лажно.

- Лекове треба куповати искључиво у апотеци, а биљни препарати нису део смерница за терапију еректилне дисфункције, које је препоручила Европска асоцијација за урологију - изричит је др Вуксановић.

Према најновијим подацима, проблем са потенцијом има сваки трећи мушкарац старији од 40 година, док се са еректилном дисфункцијом суочава, како стручњаци процењују, више од 400.000 становника Србије.

Узроке сексуалне “немоћи” није увек лако одгонетнути, јер они могу да буду органски - последица болести попут дијабетеса, тромбозе, хипертензије, али и психолошки или због брзог живота и стреса.

Оно што забрињава је чињеница да је број мушкараца са еректилном дисфункцијом у сталном порасту, али стручњаке, ипак, охрабрује да су они, за разлику од пре две деценије, када се овај проблем чувао у интими спаваће собе, сада много спремнији да траже стучну помоћ.

- То јесте проблем који значајно може да наруши живот и мушкарца и жене, и број мушкараца који има проблема са постизањем и одржавањем довољно дуге ерекције је у порасту - тврди др Вуксановић.

Чак и кад је изазвана психолошким разлозима, еректилна дисфункција додатно погоршава психичко стање мушкраца, јер он потпуно губи самопоуздање.

- И због тога је важно да се мушкарци слободно и што пре јаве свом лекару и причају о овом проблему, јер је битно да лекар утврди шта је у позадини еректилне дисфункције како би пацијенту на адекватан начин помогао. Тако се често испостави да се иза овог проблема крију нека органска обољења која би остала непрепозната, и не би на време могло да се започне лечење - каже доктор.

Терапија не делује одмах
Иако мушкарци, често већ доста исфрустрирани, очекују чуда, професор Вуксановић каже да лекови који се дају у терапији еректилне дисфункције не могу да делују одмах. Да се супстанца раствори и почне да делује потребно је бар сат или два.

Према смерницама Европске асоцијације за урологију, у лечењу еректилне дисфункције прва линија су ПДЕ-5 инхибитори, односно популарна “плава пилула”, а затим вакуумски уређаји за постизање ерекције. У другој линији терапије су ињекције, а на крају се прибегава пенисним протезама.

Лекови за потенцију могу да се узимају без ограничења, када постоји потреба, али само у дози која је прописана. Једино они који користе препарате на бази нитроглицерина, не смеју да користе лекове за потенцију, јер комбинација ова два медикамента може да доведе до напрасне смрти.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR