Glas Javnosti

Koje navike možete da usvojite, kako biste poboljšali svoju vezu?

Ljubav
Autor: Glas Javnosti

Istraživanja pokazuju koje to navike srećni parovi usvajaju i otkrivaju načine na koje možete da preduzmete male korake i učinite male promene, koji će značajno uticati na blagostanje vašeg partnerskog odnosa.

Investirajući vreme i energiju svoje mentalno i fizičko blagostanje, lakše ćete moći da jasno mislite i da date najbolju verziju sebe u partnerskom odnosu. Drugo, dajte svom partneru pažnju. 

1. Istraživanja pokazuju da je razigranost dobar prediktor zadovoljstva u vezi, to jest, da podržavanje razigranosti kod partnera može da utiče na dugoročnu sreću u partnerskom odnosu.

2. Parovi koji provode više vremena razmenjujući nežnosti posle seksualnog odnosa ( maženje, ljubljenje), pokazuju više nivoe seksualnog i romantičnog zadovoljstva. Ova ponašanja vezivanja tokom trenutaka ranjivosti, posle seksualnog odnosa, mogu da vode jačanju intimnosti, povezanosti i poverenja.

3.  Istraživanja pokazuju da opraštanje dobro predviđa stepen zadovoljstva u vezi, ali način na koji se opraštanje komunicira je takođe veoma važno. Korišćenje neverbalnih strategija, kao što je zagrljaj, ili tehnika minimizovanja “to nije velika stvar”, bolje predviđaju zadovoljstvo u partnerskom odnosu od diskusionih strategija (razgovor o tome šta se desilo i osećanjima koja se vezuju za te događaje), ili pristupa uslovljavanja (Oprostiću ti ako), ili čak od eksplicitnih izjava opraštanja.

4. Ako vam posao, prijatelji ili porodica uzrokuju stres, najverovatnije će vaš partner—i vaša veza—biti pod uticajem stresa. Skorašnja istraživanja su pokazala efekat “prelivanja stresa” u partnerski odnos, bez obzira na njegovo poreklo. Praktikovanjem svesnosti sopstvenog nivoa stresa i upravljanjem stresorima (npr. korišćenje zdravih mehanizama prevladavanja stresa, poput meditacije, vežbe, sna i zdrave hrane), vi ćete povećati svoje lično blagostanje, ali ćete uticati i na poboljšanje partnerskog odnosa.

5. Prekidanje vremena koje imate sa partnerom da biste proveravali telefon, jeste jedna od navika koje možete da se rešite. Jedan od faktora rizika za vezu je koliko partneri ignorišu jedan drugog, koristeći svoje telefone—pogotovo ako je to problem već neko vreme. Kada ste sa svojim partnerom, dajte mu svu pažnju i minimizujte upotrebu mobilnog telefona.

6.  Pre nego što iznesete nešto iritantno što je vaš partner rekao ili uradio, proverite koliko ste gladni, jer ako nešto gricnete, to će sigurno uticati na vašu sposobnost regulisanja emocija. Povećanje samokontrole može da pomogne u tome da razvijate zdrave interakcije, što može voditi jačanju partnerskog odnosa.

Glas Javnosti/psihoterapijaweb

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR