Glas Javnosti

FILOZOFIJA ŽIVOTA U JEDNOJ PESMI! Poslušajte pesmu "Ako" koju je nobelovac Kipling posvetio svom sinu (VIDEO)

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Nobelovac Radjard Kipling je poemu "Ako" priredio za svog sina Džona. Od prvog do poslednjeg stiha mu se obraća, skrećući mu pažnju na razne životne okolnosti i najbolji način kako da se izbori sa njima i stekne vrlinu.

Procenjuje se da je pesma Ako napisana oko 1895. godine, ali je objavljena tek 1910. godine.  Inspirisan Džejmsonovim vojnim akcijama protiv Južnoafričke republike, Kipling je napisao ovu pesmu. 

Ona je nadživela i svog autora i mnoge nakon i pre njega. Pleneći našu pažnju kao jedna od najlepših pesama ikada.

Naročito u današnjem svetu pop kulture i savremenih egzistencijalnih lutanja čoveka, ova poema predstavlja i svojevrsni "instant vodič" kroz život dostajan čovekovog imena.

Čitajući ovu pesmu, susrećemo se savetima kako da prihvatimo poraz i nastavimo dalje, a sa druge strane kako da ostanemo prizemni uprkos pobedama i da su obe navedene okolnosti nešto promenljivo i nestalno. U nastavku nas autor uči strpljenju sa ljudima koji izvrću naše reči i kako da se ne spuštamo na njihov nivo.

Posebno je inspirativan kraj pesme, gde savetuje sinu da će, ako može da sačuva hrabrost i glavu kada je svi ostali gube, postati čovek.

Čuvenu pesmu britansko-indijskog književnika i nobelovca Radjarda Kiplinga, napisanu oko 1895. a prvi put obavljenu 1910, na srpski jezik preveo je naš nobelovac Ivo Andrić. Ako možeš da sačuvaš prisebnu glavu, kada svi oko tebe gube svoju, i okrivljuju te za to,

Ako možeš da veruješ sebi, kada svi u tebe sumnjaju i sam pridodaješ njihovim sumnjama,

Ako možeš da čekaš, a da ti ne dosadi čekanje, ili ako si prevaren da sam ne varaš, ili ako si omrznut da sam ne mrziš, a da pri tom ne izgledaš predobar ili premudar,

Ako možeš da sanjariš a da snovi ne ovladaju tobom,

Ako možeš da maštaš, a da ti maštanje ne bude cilj,

Ako možeš da se suočiš sa uspehom i neuspehom i smatraš te dve varke kao da su potpuno iste,

Ako možeš da podneseš da istinu koju si rekao izvrnu nitkovi kako bi od nje napravili zamku za budale, ili da posmatraš propast onoga čemu si posvetio sav život, i da pogrbljen, sa dotrajalim alatom opet novo stvaraš, ako možeš da prisiliš svoje srce, nerve i tetive, da te služe dugo i ako si ih nemilice trošio, i da izdržiš kada nema ničega više u tebi sem volje koja ti dovikuje- ISTRAJ!

Ako možeš da razgovaraš sa nižima od sebe i ne istakneš svoju superiornost, ili da u društvu sa višima od sebe sačuvaš svoje dostojanstvo,

Ako ni prijatelji, ni neprijatelji ne mogu da te uvrede,

Ako te svi cene, ali ne previše,

Ako možeš da ispuniš jedan minut sadržajem koji traje šezdeset sekundi, tvoja je zemlja i sve što je na njoj, i iznad svega bićeš ČOVEK, PRIJATELJU MOJ.

 

"Ako" u popularnoj kulturi
 

Ova vanvremenska pesma našla je mesto u filmu Nemoguća misija - narod nereda, gde je prvi stih ove pesme lozinka za prijavljivanje na kompjuter. Takođe, pojavljuje se i u crtanoj seriji Simpsonovi.


„Ako možeš da prihvatiš poraz posle pobede i te dve varke podjednako primaš“ su stihovi koji se nalaze na ulazu za tenisere na Centralnom terenu u Londonu, gde se održava Vimbldon, kao i na Vestsajd tenis klabu u Njujorku, gde se nekada održavao US open.

BONUS VIDEO: JEZIVO SVEDOČENJE JU-PODZEMLJA Borba za život i smrt sa bosanskim Ljubom Zemuncem

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP