Glas Javnosti

Da li je doživela orgazam? Ovi detalji će je odati!

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Nisu svi orgazmi isti: poticanje različitih kombinacija živaca može dovesti do različitih senzacija, a ako je dobro usklađeno i do višestrukog orgazma, odnosno više različitih orgazama

Reč „orgazam“ potieče od grčke reči orgasmos, koja se definiše kao 'nabubriti od vlage', ili biti 'uzbuđen' ili 'nestrpljiv', a danas nam služi kao oznaka za skup ugodnih telesnih senzacija pri vrhuncu vođenja ljubavi. Prema nekim istraživanjima, to podrazumeva oko 6 do 10 sekundi užitka za žene, s tim da kod nekih srećnica može potrajati i do 20 sekundi.

 

Kod muškarca orgazam traje puno manje, iako prosečno trajanje orgazma ovisi o nizu čimbenika. Orgazam ima i ozbiljnu funkciju u reprodukciji ljudske vrste: kontrakcije mišića pomažu da materica „usisa“ spermatozoide i tako rastu šanse za oplodnju, dok je tokom neplodne faze taj postupak obrnut, odnosno kontrakcije mišića pomažu čišćenju zida materice, potvrdili su biolozi sa Univerzteta u Leidenu u Nizozemskoj.

 

Istraživanja pokazuju da se tokom muškog orgazma aktivira isti deo mozga koji reaguje i na heroin, što je osnova za pretspotavku da je moguće biti ovisan i o seksu. Međutim, nisu svi orgazmi isti: podsticanje različitih kombinacija živaca može dovesti do različitih senzacija, a ako je dobro usklađeno i do višestrukog orgazma, odnosno više različitih orgazama.

 

Foto: unsplash.com

 

Tako žene, na primer, mogu doživeti orgazam tokom stimulacije klitorisa, vagine, G-tačke, materice, bradavica, grudi i anusa, te unutrašnjosti usta, a muškarci pri masaži penisa, prostate, bradavica, ušne školjke. Možemo ga doživeti i samo na temelju vizualnih nadražaja ili mentalno.

 

Dok oko 30 posto žena nemaju problema s redovnim doživljavanjem vrhunca, ostalih 70 posto ga doživljava znatno ređe - otprilike tokom svakog petog seksualnog odnosa, s tim da postoji čak 15 posto žena koje otkrivaju da nikad nisu doživele seksualni vrhunac ili su to doživele tek jednom do dva puta u životu.

 

Ipak, studije pokazuju da je više od 90 odsto žena u nekom trenutku odglumilo orgazam, najčešće da ne povrede partnera. To ne zvuči tako neobično ako spomenemo činjenicu da oko 20 posto muškaraca veruje kako su toliko dobri ljubavnici da njihova partnerka ne mora da glumi, odnosno da je nemoguće da je ne zadovolje i da ih slaže.

 

Dah i tišina otkrivaju pre nego glasno stenjanje
Generalno, jasni znaci orgazma su grčenje mišića - najčešće vaginalnih, što uzrokuje osećaj da je "uža dole". Takođe, mogu se pojaviti i grčevi u nogama.

 
 
Kod pojačanog intenziteta stimulacije u kojima njen dah postaje kratak, a uzdasi glasniji, nakon postizanja pravog vrhunca ona će zastati, jer će joj trebati barem nekoliko sekundi za oporavak. Velikom broju žena će nakon orgazma pocrveneti deo grudi iznad dojki gde je koža tanka zbog navale hormona.

 

To što glumi ne znači da ne uživa
Čak i ako ona glumi orgazam, to nipošto ne mora da znači da ona ne uživa u seksu. Naime, istraživanja pokazuju da je kod žena najveća aktivnost u centrima za užitak u mozgu za vreme seksa, odnosno "na putu do orgazma", dok neposredno pre samog vrhunca aktivnost naglo pada.

 

 S druge strane, kod muškaraca je aktivnost u tim delovima najveća upravo za vreme same ejakulacije.

 

Foto: unsplash.com

 

Naime, više od dve trećine žena barem jednom je odglumilo orgazam, a 30 posto njih radi to redovno i to najčešće u najboljoj nameri, pokazala je studija američkog Univerziteta Templ i koledža Kenjon na više od 400 heteroseksualnih žena. Prema njima, glumljenje vrhunca čini seks prijatnijim i za njih, a ne samo partnera.

 

Da, glumi se zbog partnera
Oko 75 posto žena priznaje da su lažirale orgazam stenjanjem i sličnim radnjama iz najjednostavnijeg mogućeg razloga - jer se partner nije ni najmanje potrudio da ih dovede do vrhunca.

 

Četvrtina žena orgazam će odglumiti kako bi pre završile seks - zato što im predugo traje ili zato što je monoton, a osećaju kako neće postići vrhunac.

 

Tek jedan procenat žena glumi orgazam iz altruističnog razloga - prema kojem one ne žele da povrede partnerova osećanja. One su svesne da bi istina mogla da stvori pritisak zbog kojeg bi seks pričinjavao manje zadovoljstvo i njoj i njemu.

 

Jedini razlog koji nema veze s njim
Strah i nesigurnost su motivi kod žena koje se ne osećaju dobro u svom telu, a tim razlogom se opravdavaju i žene sa slabijim samopouzdanjem, manjkom seksualnog iskustva ili pak one koje smatraju da s njima nešto nije u redu jer ne mogu da postignu vrhunac. To je uzrok glumljenja kod trećine žena koje praktikuju "lažiranje vrhunca".

 

Izvor: srbijadanas.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR