Glas Javnosti

Da li je BES zaista "NEPRIJATELJ" LJUBAVI?

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Tanka je linija između ljubavi i mržnje, zar ne? Niko ne može da nas razbesni koliko naši najbliži, među kojima su na vrhu liste naši partneri. Kao rezultat toga, nekontrolisan bes je čest uzrok raspada veze.

Međutim, da li je bes zaista naš neprijatelj i ubica ljubavi? Ili ga jednostavno samo ne razumemo? Da li smo, u stvari, samo propustili njegovu poentu i svrhu, jer je neprijatan? Vreme je da se zapitamo da li je bes zaista neprijatelj ljubavi, kako ga obično doživljavamo. U nastavku, otkrijte povezanost i razliku između ljubavi i ljutnje, kao i važnu ulogu koju bes zapravo igra u ljubavi.

ŠTA JE BES I KAKO JE POVEZAN SA LJUBAVLJU?

Mi smo većinski društvo koje ne voli bes. Generalno se ne smatra prihvatljivim ni za muškarce ni za žene da izražavamo svoj bes, pa smo takođe počeli da mislimo da nije u redu da ga osećamo. Takođe, ne volimo da ga osećamo jer je to “negativna” emocija. Međutim, osećanja se ne dele na pozitivna i negativna. Verovatno smatrate da su pozitivna osećanja ljubav, sreća, mir, dok su ona negativna ljutnja, tuga, nezadovoljstvo…

Kada osećamo pozitivna osećanja znači da je sve u redu, kada osećamo negativna, to znači da nešto nije u redu s nama, zar ne? Da li je prirodno da Sunce sija 24h i da je svih 12 meseci u godini leto? Ako prihvatimo ovakvu podelu osećanja, to znači da ćemo ili potiskivati sva ona osećanja koja smatramo neprihvatljivima ili negativnima, ili ćemo ih biti svesni i verovati da nešto nije u redu s nama. Verovaćemo da, ako volimo svog partnera, to osećanje moramo da osećamo bez prestanka, a ako slučajno osetimo ljutnju i bes prema partneru, dovodimo ceo odnos u pitanje.

Ako smo ljuti i besni na svog partnera, da li to znači da ga manje volimo? Da li bes isključuje ljubav? Apsolutno ne. Činjenica je da oni najvoljeniji u nama čak mogu izazvati najveći bes, baš zato što nam je toliko stalo. Povredi nas.
Bes je prirodna emocija i i te kako ima svoje mesto i ulogu, čak i u ljubavi.

ULOGA BESA I NJEGOV ZNAČAJ U LJUBAVI
 Bes je alarm. Sistem ranog upozorenja koji nam govori da nešto nije u redu. Ljutnja nam govori da je naše srce povređeno, da nam je učinjena nepravda, da je narušena neka naša vrednost, potreba ili da je pravda uskraćena. To nam pokazuje šta nam je zaista važno. Pokazuje nam šta volimo. Kažu da je naša sposobnost da nešto promenimo direktno povezana sa našom sposobnošću da volimo, jer štitimo, osećamo i reagujemo samo ono što volimo i što nam je važno.


Stoga, moramo da dozvolimo sebi da se povežemo i saslušamo svoj bes i otkrijemo šta volimo dovoljno da nešto uradimo ili šta je potrebno da bismo to zaštitili, pa tako i kada su ljubav, naš partner i vezu u pitanju. Bes je zapravo još jedan od pokazatelja da vam je stalo do vašeg partnera i vaše veze.

BES NIJE BICA VEĆ PRIJATELJ LJUBAVI

Ako u ljubavnom odnosu izražavamo samo prijatna osećanja, ne komuniciramo otvoreno o tome šta nam smeta ili ne prija, mi dozvoljavamo da se neprijatna osećanja poput besa talože u nama, sve do tačke kad više to ne možemo da podnesemo, što, kao što i sami znate, dovodi do mnogo gorih ishoda. Sve to, samo zato što smo mislili da je bes “ubica” i neprijatelj ljubavi. Zato što smo ga, iz te perspektive, potiskivali, zaobilazili i bežali od njega.

Zapravo, bes je saradnik i prijatelj ljubavi. Putokaz. Recept za njen duži rok trajanja. Naravno, samo ukoliko se sa njime postupa kako treba. Kada bes shvatite i prihvatite kao emociju koja, iako je neprijatna, ima svoju ulogu, i to važnu, te se pozabavite uzrokom svog besa na vreme, možete na miran i konstruktivan način rešavati probleme sa partnerom i na taj način negovati, a ne kvariti vašu ljubav. Izbegavanje, potiskivanje i nekontrolisanje besa je ono što ubija ljubav. Bes je potvđuje, održava i razvija, ukoliko znate pametno da ga iskoristite.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR