Glas Javnosti

Brz oporavak od prekida veze za samo 10 dana: Korisni saveti i tehnike

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Raskid veze je isto toliko deo ljudskog iskustva koliko i udisanje kiseonika.

Nauka je dokazala da prolazak kroz raskid čini istu stvar vašem telu kao i povlačenje iz zavisnosti, aktivirajući deo mozga koji je povezan sa motivacijom, nagradom i žudnjom za zavisnošću.

Pored toga, emocionalni bol pokreće iste puteve u mozgu kao i fizički bol.

To je loša vest. Dobra vest je da će biti bolje.

Stručnjak za veze Kejt Tejlor daje korisne savete o tome kako nastaviti dalje nakon raskida i ubrzati oporavak za samo 10 dana.

Recite svima

Skrivanje može biti primamljivo, ali vam ne pomaže da postanete bolji. Obratite se prijateljima i porodici jer je dokazano da razgovor o raskidu pomaže u oporavku.


Oni koji razgovaraju o raskidu verovatnije će zadržati uverenje da su vredni čak i bez partnera. Takođe, telo još uvek žudi za privrženošću i zdravije je vezivati se sada za prijatelje nego za bivšeg ili bilo koga ko liči na njih.

Očistite društvene mreže

Ne pokušavajte da izgledate kul tako što ćete ostati prijatelji sa svojim bivšim na društvenim mrežama. Blokirajte ga, izbrišite ga i prestanite ga pratiti. Studija Univerziteta West Ontario otkrila je da prijateljstvo sa bivšim na društvenim mrežama usporava proces oporavka, jer romantične veze izazivaju iste žudnje u mozgu kao i droga. Da biste prestali, morate biti jaki. Uklonite sve fotografije bivših.

Očistite frižider

Dok čistite društvene mreže, duboko očistite svoju kuću i zaista se potrudite. Skinite i operite zavese, plafone, očistite prašinu iza mašine za pranje veša.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Social Psichology Bulletin, neuredan ili pretrpan dom povećava nivoe kortizola, hemikalije koju oslobađamo kada smo pod stresom i uznemireni. Otkrijte magiju čišćenja koja menja život masovnim rastvaranjem i stvaranjem mirnog, organizovanog doma.

Pojedite bananu

Sada kada je frižider čist, napunite ga hranom koja pomaže u lečenju. Bez sladoleda, pice ili vina. Telo proizvodi većinu svojih srećnih hemikalija u stomaku, tako da će ono što jedete imati veliki uticaj na to kako se osećate.


Jedite voće za sreću. Banane sadrže triptofan, hemikaliju koja pomaže u stabilizaciji raspoloženja. Jabuke deluju umirujuće, a bobičasto voće sadrži sastojak koji je hemijski sličan valproičnoj kiselini, stabilizatoru raspoloženja. 

Fokusirajte se na njihove mane

Reč je o prelomnom trenutku kada se bivši iznenada čini kao najsavršeniji, nezamenljivi čovek koji je ikada hodao Zemljom.

Da biste izbegli ta sećanja, napravite listu, grafičku i detaljnu, navodeći svaku manu i sve što je pošlo naopako u vezi. Ako ne možete da se setite nijedne greške, zamolite svoje prijatelje da vam pomognu. Verovatno ćete se užasnuti koliko loših stvari mogu da nabrojim za manje od minuta.

Idite na sastanak sa sobom

Uskakanje pravo u drugu vezu ili samo u drugi krevet deluje kao da može da umiri dušu, ali istraživanja su pokazala da to nije tačno.

I dalje su tužni oni koji uskaču u nove veze. Umesto toga, izađite na sastanak- sami. Ovde važi jedno pravilo, uradite nešto novo. Mozgu nedostaje njegov omiljeni dopamin, pa ćete morati sami da ga pojačate radeći nove stvari, poput gledanja novog filma, odlaska u drugi kafić ili kupovine nove majice.

Udarite se po čelu

Dok raskid slavi svoju prvu godišnjicu, verovatno ćete se češati po glavi dok se sećate nekih od najstrašnijih delova raskida. Pa, pokušajte umesto toga da lupite po obrazu.


Naime, dokazano je da emocionalno ugađanje pomaže da se oslobodite žudnje za hranom, ali ako može da vas odvoji od kolačića, možete preboleti i bivšeg. Zamislite lice svog bivšeg, a zatim tapkajte po čelu 30 sekundi. Sada razmisli ponovo o svom bivšem. Trebalo bi da vam izgledaju manje privlačno. Pokušajte ovo tri puta dnevno ako ste u iskušenju da mu pošaljete poruku.

Uradite dobro delo

Donirajte krv ili volontirajte, donirajte novac u humanitarne svrhe ili pomozite prijatelju. Što više dobra činite drugima, osećaćete se srećnije.

Hodajte 90 minuta

Ako zaista želite da se oraspoložite, obujte cipele za hodanje. Pokazalo se da odlazak na dugu šetnju među drvećem i prirodom uveliko podiže raspoloženje.

Šetnje ne rade u urbanim sredinama, pa povedite svog psa i istražite negde lepo.

Dan proboja

Nova frizura nakon raskida čini vas srećnijim. Univerzitet Northvestern u Americi otkrio je da su se oni koji su promenili izgled nakon razvoda osećali bolje, verovatno zato što je to bio način da pokažu svetu da su krenuli dalje.

Zato rezervišite posetu salonu ili počnite da radite na svom telu iz snova. Ne činite ništa drastično ili trajno, već nešto što će vas oraspoložiti i podići vam moral u datom trenutku, prenosi 24sata.hr.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR