Glas Javnosti

Znate li za 10 neverovatnih zdravstvenih prednosti lubenice?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukusno i sočno, voće je zaista sjajan izvor preko potrebnih elektrolita, vode za gašenje žeđi, dok telo podstiče antioksidantom likopenom i vitaminom A za smanjenje telesne temperature. Široko se gaji u mnogim tropskim zemljama, gde je jedna od glavnih komercijalnih voćarskih kultura, poreklom iz južnoafričkih zemalja odakle se proširila na ostatak tropskog i suptropskog sveta.

Lubenica (Citrullus lanatus) njen plod odlikuje glatka, gusta, zelena ili žuta kora sa svetlozelenim ili sivim vertikalnim prugama koje ukrašavaju njegovu površinu. Meso je sočno i ima različite boje poput ružičaste, crvene ili žute, u zavisnosti od vrste sorte. Brojna mala, crna semena ugrađena su u srednji deo mesa, blizu njegovog jezgra.

A sad da vidimo tih 10 neverovatnih zdravstvenih prednosti lubenice

1. Lubenice imaju vrlo malo kalorija (samo 30 kalorija na 100 g) i nose zanemarive količine masti. Bez obzira na to, obiluju brojnim fitonutrijentima i antioksidantima koji promovišu zdravlje neophodni za optimalno zdravlje.

2. Bogate elektrolitima i sadržajem vode, dinje su dar prirode da pobedi tropsku letnju žeđ.

3. Prehrambeni profil lubenice sadrži vitamin A i likopen , koji su moćni prirodni antioksidanti. 100 g svežeg voća obezbeđuje 569 IU ili 19% dnevno potrebnoh nivoa vitamina A. To je jedan od osnovnih vitamina potrebnih za zdrav vid i imunitet.

4. Vitamin-A je takođe potreban za održavanje zdrave sluznice i kože. Poznato je da konzumacija prirodnog voća bogatog vitaminom A štiti od raka pluća i usne šupljine.

5. Bogat je antioksidativnim flavonoidima poput β-karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Utvrđeno je da ovi antioksidanti nude zaštitu protiv raka debelog creva, prostate, dojke, endometrijuma, pluća i pankreasa.

6. Fitohemikalije prisutne u lubenicama poput likopena i karotenoida imaju sposobnost da zaštite ćelije i druge strukture u telu od radikala bez kiseonika.

7. Lubenica je odličan izvor karotenoidnog pigmenta, likopena i zaista superiorna u odnosu na sirovi crveni paradajz . 100 g sveže dinje daje 4532 µg likopena, dok je ova vrednost samo 2573 µg za paradajz. Studije sugerišu da likopen pruža zaštitu koži od štetnih UV zraka.

8. Plod lubenice dobar je izvor kalijuma; Kalijum je važna komponenta ćelijskih i telesnih tečnosti koja pomaže u kontroli pulsa i krvnog pritiska. Stoga nudi zaštitu od moždanog udara i koronarnih bolesti.

9. Pored toga, sadrži dobru količinu vitamina B6 (piridoksin), tiamina (vitamin B-1), vitamina C i mangana. Konzumacija hrane bogate vitaminom C pomaže telu da razvije otpornost na zarazne agense i uklanja štetne radikale bez kiseonika. Ljudsko telo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidativni enzim, superoksid dismutazu .

10. Ukupna izmerena antioksidativna snaga lubenice je 142 µmol TE / 100 g.

Često je teško proceniti zrelost i ukus bez provere klinastog dela dinje. Jednom kod kuće, voće stavite na hladno, dobro provetreno mesto. Isečene delove, međutim, treba držati u frižideru.

Glas Javnosti/Agroinfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR