Glas Javnosti

Znate li koliko su breskve hranljive i zašto je potrebno da ih jedete?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Breskva (Prunus persica) je biljka su na naša područja došla iz Kine u kojoj je bila simbol besmrtnosti i dugog života. Ovo voće ima 87–90% tečnosti, 9-11 % ugljenhidrata i vrlo male količine belančevina i masti. Energetska vrednost mu je samo 40-tak kalorija na 100 grama. Ne sadrže masti.

Predstavljamo vam neke od glavnih razloga zašto bi trebalo da ih uvrstite u svoj jelovnik:

Foto: Freeimages

 

1. Bogate su fenolima. Ovo su antioksidansi i bore se protiv dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

 

2. Održavaju vašu kožu zdravom. Breskve prirodno hidriraju vašu kožu, zahvaljujući vitaminima A i C, i često se koriste u kozmetičke svrhe. Ovi vitamini regenerišu tkivo.

 

3. Smanjuju opadanje kose i imaju pozitivan uticaj na vlasište kose.

 

4. Smanjuju anksioznost. Breskve u Mađarskoj često zovu „voće za smirenje“, jer uspešno otklanjaju stres.

 

5. Selen, mineral koji se nalazi u ovom voću koristi se u prevenciji raka, i može da spreči oštećenje ćelija.

 

6. Smiruju stomak, i imaju blago diuretičko dejstvo te čiste vaše bubrege i bešiku.

 

(Izvor: Men’sHealth)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR