Glas Javnosti

Znate li da prepoznate pokvarenu piletinu?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Piletinu jedemo veoma često, a pošto je najčešće kupujemo u supermarketima, nije neobično da nas ponekad neprijatno iznenadi miris ili, još gore, ukus pokvarenog mesa.

Osim što je neprijatno iskustvo, može potencijalno da izazove i bolest, pa je prepoznavanje pokvarene piletine još važnije nego što se čini.

Pre nego što čak i otvorite upakovane komade piletine, obavezno proverite rok trajanja odštampan na njemu, ako je istekao ili će uskoro da istekne, potražite svežije pakovanje. Ako nećete odmah da pripremite piletinu, zamrznite je kako biste izbegli kvarenje.


Postoji nekoliko pouzdanih znakova pokvarenog mesa koje možete lako da uočite, a ako još niste sigurni, nemojte da rizikujete i bacite sumnjivo meso. Da biste prepoznali pokvareno meso, dovoljno je da obratite pažnju na ove tri stvari.

Boja

Sveža piletina je svetlo roze boje sa belom masnoćom. Lagana promena boje je normalna zbog proteinskih reakcija, ali ne bi trebalo da vidite ništa sivo, zeleno ili žuto na mesu. Nakon termičke obrade, meso ne sme biti ružičasto.

Miris

Trula piletina emituje neprijatan miris, odnosno smrdi koliko je trula. Ne perite pokvarenu piletinu, već je bacite.

Tekstura

Sluzava i lepljiva piletina je takođe za bacanje. Sveža sirova piletina je uvek sjajna i čvrsta, pa nemojte jesti ni previše meko meso.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR