Osim što je neprijatno iskustvo, može potencijalno da izazove i bolest, pa je prepoznavanje pokvarene piletine još važnije nego što se čini.
Pre nego što čak i otvorite upakovane komade piletine, obavezno proverite rok trajanja odštampan na njemu, ako je istekao ili će uskoro da istekne, potražite svežije pakovanje. Ako nećete odmah da pripremite piletinu, zamrznite je kako biste izbegli kvarenje.
Postoji nekoliko pouzdanih znakova pokvarenog mesa koje možete lako da uočite, a ako još niste sigurni, nemojte da rizikujete i bacite sumnjivo meso. Da biste prepoznali pokvareno meso, dovoljno je da obratite pažnju na ove tri stvari.
Sveža piletina je svetlo roze boje sa belom masnoćom. Lagana promena boje je normalna zbog proteinskih reakcija, ali ne bi trebalo da vidite ništa sivo, zeleno ili žuto na mesu. Nakon termičke obrade, meso ne sme biti ružičasto.
Trula piletina emituje neprijatan miris, odnosno smrdi koliko je trula. Ne perite pokvarenu piletinu, već je bacite.
Sluzava i lepljiva piletina je takođe za bacanje. Sveža sirova piletina je uvek sjajna i čvrsta, pa nemojte jesti ni previše meko meso.
Glas javnosti/ N01S