Glas Javnosti

NEOBIČAN LEK SA GROŽĐEM : Pomaže tokom zimskih dana i jača imunitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Grožđe u turšiji je dobar predlog da probate nešto što možda do sada niste, ujedno obogatite police sa zimnicom nečim egzotičnim i učinite dobru stvar za svoje zdravlje i imunitet.

Poznate su brojne zdravstvene koristi fermentisane hrane. Na primer, kiseli krastavčići imaju visoku koncentraciju vitamina kao što su vitamin K, vitamin C i vitamin A. Kombinacija supstanci iz prirodno kisele hrane i vode u kojoj se dodatno kiseli pojačava korisna svojstva. Ostale zdravstvene prednosti kisele i fermentisane hrane su:

  • pomoć u varenju: fermentisana hrana sadrži dobre žive bakterije poznate kao probiotici
  • kontrola šećera u krvi: slana kiselina na bazi sirćeta može pomoću u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i sprečiti osećaj intenzivne gladi
  • borba protiv infekcija i drugih bolesti: fermentisano voće i povrće je bogato antioksidansima koji jačaju imunski sistem
  • Grožđe u turšiji: 

Grožđe ima velike zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata. Gaji se hiljadama godina, uključujući više drevnih civilizacija koje su ga gajile ne samo zbog vina, već su koristile i list vinove loze. Sama proizvodnja vina jeste proces fermentacije grožđa. Naučnici su se decenijama bavili istraživanjem potencijalnih zdravstvenih koristi grožđa, a neke specifične studije su se bavile i drugim oblicima obrade. 

Proces fermentacije bez dodavanja šećera nudi još neke dodatne koristi, pa se tako u poslednje vreme sve češće susrećemo i sa receptima za pripremanje grožđa u turšiji. Najvažnije je, kažu istraživači, anulirati potencijalni uticaj pesticida, ali to važi i za sirovo grožđe pre pripremanja za fermentaciju sa ciljem pravljenja vina. Što se tiče drugih koristi koje nudi grožđe u turšiji, ne samo da se ne gube korisne materije koje grožđe sadrži, već će se neke i uvećati, ako uzmemo u obzir udružene vrednosti grožđa same po sebi i potencijalne dobiti fermentisane hrane koju uobičajeno jedemo u zimnici.

  • važni vitamini i minerali, uključujući bakar i vitamine B (tiamin, riboflavin i B6) i K
  • može ojačati srce (snižavanje krvnog pritiska širenjem arterija i vena, izlučivanje natrijuma i sprečavanje sužavanje arterija i vena koje bi inače povećale krvni pritisak, uticaj na nivo holesterola boljom apsorpcijom – za to je dobar dokaz mediteranska dijeta)
  • visok sadržaj antioksidanata, koji u grožđu ostaju i nakon fermentacije (antocijan, resveratrol i kvercetin, vitamin C, beta karoten, lutein i elaginska kiselina)
  • može biti od koristi za zdravlje očiju (manje znakova oštećenja i bolja funkcija mrežnjače, zaštita od od ultraljubičastog A (UVA) svetla, manji rizik od makularne degeneracije
  • poboljšava pamćenje, pažnju i raspoloženje (resveratrol može da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti smanjenjem upale mozga i uklanjanjem amiloid-beta peptida)
  • podrška zdravlju i gustini kostijum uz napomenu da su za sada u pitanju laboratorijske studije na životinjama (sadržaj kalijuma, mangana i vitamina B, C i K)
  • zaštita od bakterija i gljivica (resveratrol ima jaka antimikrobna svojstva a antocijanini koji mogu da unište ćelijske zidove bakterija)
  • može usporiti znake starenja (resveratrol aktivira gen SirT1 povezan sa dužim životnim vekom a protein sirtuin reguliše ćelijske procese kao što su starenje i ćelijska smrt)
  • smanje upale (jaka antiinflamatorna svojstva inflamatornih markera kao što su faktor nekroze tumora-alfa (TNF-alfa) i interleukin-6 (IL-6) (60, 61)
  • može biti od koristi za zdravlje kože i kose (podsticanje dejstva kolagena)
  • pozitivni efekti u borbi protiv gojaznosti i pratećih bolesti (dijabetes, bolesti srca) – ekstrakt proantocijanidina iz semena grožđa može povećati nivoe hormona sitosti GLP-1
  • poboljšanja probave u ublažavanje zatvora (visok sadržaj vlakana) i 81 odsto sadržaja vode
  • bolji san (studije su utvrdile da je grožđe prirodni izvor melatonina, najviše ga ima u kožici)

Potrebno (mere za teglu od 1 kg):

  • grožđe (1 kg
  • ljute papričice (50 gr) – po ukusu
  • voda (0.5 l)
  • so (2 kašike)
  • šećer (3 kašike)
  • alkoholno sirće (1/4 l)
  • konzervans (1/4 kesice)
  • vinobran (1/4 kesice.
Operite grožđe dobro ili neka odstoji u vodi sa sodom bikarbonom sat vremena. Poređajte zrna u tegle tako što ćete među njih mestimično slagati ljute papričice. Dobro pritisnite rešetkastim plastičnim držačem.
Prokuvajte vodu, dodajte so, šećer, sirće, konzervans i vinobran i sve dobro izmešajte, dok se ne ohladi.  i ostaviti da se ohladi. Prelijte zrna grožđa, da budu prekrivena. Sterilisane tegle dobro zatvorite i ostavite da stoje mesec dana na hladnom i mračnom mestu.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR