Glas Javnosti

POSNI SLAVSKI KOLAĆ: Mekan kao duša i lak za pravljenje

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kako da napravite kolač i ukrase

Sutra se u Srbiji obeležava velika krsna slava - Sveti Nikola. Mnoge kuće obeležiće ovu slavu, tako što će domaćini rano ujutru otići u crkvu sa slavskim kolačem koje su domaćice već umesile i ukrasile.


Potom će u svom domu dočekati gosti sa kojima će se podeliti slavska trpeza na kojoj će se naći brojne đakonije. A slavski kolač je kruna svake trpeze i domaćice u njega ulažu mnogo truda i ljubavi.


Pravi slavski kolač napravljen je u domu domaćina i obavezno se dodaje i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao. Danas vam donosimo recept za njega, kao i za ukrase.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 5 kašika ulja
  • kvasac
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • mlaka voda

Način pripreme:

Nadošli kvasac umesiti sa ostalim sastojcima da bude meko testo. Testo ostaviti na nadođe. Od nadošlog testa oblikovati slavski kolač i ostaviti da još malo naraste.


Prokuvati malo vode i kašičicu brašna i ovom smesom namazati kolač pre pečenja i staviti ukrase po želji.

Sastojci za premaz:

  • 20-30ml vode
  • 2 kašičice ulja
  • 2 kašičice brašna
  • malo šećera (za lepu boju kolača)


Sastojci za ukrase:

  • 200g brašna
  • 50g gustina kako bi ukrasi bili beli
  • 120-130ml vode (100ml obične i oko 25 osveštene)
  • 1 kašićica soli

Možete smanjiti količinu sastojaka za ukrase ukoliko pripremate manje ukrasa. Međutim, ako planirate da pravite i pletenicu oko kolača, onda napravite duplu meru testa za ukrase.


U zavisnosti od toga koliko ste vični, od smese možete napraviti sledeće tradicionalne ukrase: pečate, ptičice, knjige, grozdove, klasje žita, mašnice, krst, ružice, cvetove, listiće…


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR