Sutra se u Srbiji obeležava velika krsna slava - Sveti Nikola. Mnoge kuće obeležiće ovu slavu, tako što će domaćini rano ujutru otići u crkvu sa slavskim kolačem koje su domaćice već umesile i ukrasile.
Potom će u svom domu dočekati gosti sa kojima će se podeliti slavska trpeza na kojoj će se naći brojne đakonije. A slavski kolač je kruna svake trpeze i domaćice u njega ulažu mnogo truda i ljubavi.
Pravi slavski kolač napravljen je u domu domaćina i obavezno se dodaje i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao. Danas vam donosimo recept za njega, kao i za ukrase.
Način pripreme:
Nadošli kvasac umesiti sa ostalim sastojcima da bude meko testo. Testo ostaviti na nadođe. Od nadošlog testa oblikovati slavski kolač i ostaviti da još malo naraste.
Prokuvati malo vode i kašičicu brašna i ovom smesom namazati kolač pre pečenja i staviti ukrase po želji.
Sastojci za premaz:
Sastojci za ukrase:
Možete smanjiti količinu sastojaka za ukrase ukoliko pripremate manje ukrasa. Međutim, ako planirate da pravite i pletenicu oko kolača, onda napravite duplu meru testa za ukrase.
U zavisnosti od toga koliko ste vični, od smese možete napraviti sledeće tradicionalne ukrase: pečate, ptičice, knjige, grozdove, klasje žita, mašnice, krst, ružice, cvetove, listiće…
Glas javnosti/D03S