Glas Javnosti

Pesto đenoveze po vašem ukusu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pesto je aromatičan umak, miks začinskog bilja, najbolje bosiljka, orašastih plodova, te parmezana i maslinovog ulja.

Pesto, u kom glavnu ulogu igra bosiljak, osim uz testeninu, možete služiti uz njoke, guste supe, na pici, kao sastojak lazanja, uz pečeno ili kuvano meso, ribu i povrće, kao dodatak prelivima za salatu, ili najjednostavnije - kao namaz za hleb.
Sam naziv, koji dolazi od italijanskog pestare, što znači gnječiti, tući, objašnjava kako se ovaj mirisni umak priprema - usitnjavanjem u avanu. Doduše, može da posluži i blender ili štapni mikser.
Kolevka pesta je Ligurija, regija u Italiji čija je kuhinja i poznata po tradicionalnom pestu ala đenoveze. Svaka porodica u Đenovi čuva svoje male trikove za pripremu savršenog zelenog pesta, ali tajna je verojatno u posebno blagom i slatkastom bosiljku, karakterističnom za ovo područje.

Šta sve možemo ubaciti u pesto

Osim bosiljka u pesto možete ubaciti svo začinsko bilje koje imate - peršun, korijander, nanu, majoran, origano, majčinu dušicu, rukolu, pa i svež mladi spanać.  

Pesto đenoveze se jednostavno priprema, a velika vrednost ovog umaka je u tome što se termički ne obrađuje te obiluje hranjivim sastojcima. Bosiljak je biljka od davnina poznata po svojoj lekovitosti, a posebno dobro utiče na probavu i na srce.

Osim bosiljka, u pesto đenoveze idu pinjoli - semenke bora koje obiluju aminokiselinama, vitaminima A, C, D, E te riboflavinom, gvožđem, cinkom i selenom. Takođe, čuvaju srce i krvne sudove, creva i jačaju imunitet. Tu su još i maslinovo ulje i beli luk, te parmezan i so.

Foto: unsplash

Kako ga pripremiti?

Na otprilike 50 listića svežeg bosiljka, za pripremu najosnovnijeg pesta, potreban je jedan čen belog luka, 20 g pinjola, 30 g sitno rendanog tvrdog sira (parmezan, pekorino, grana padano), oko 50 ml maslinovog ulja i malo soli. Prvo u avanu usitnite listiće bosiljka, kružnim pokretima, korak po korak, kako bi se svaki listić dobro "izgnječio" i pretvorio u pastu, a u tome može da pomogne i malo soli.
Potom dodajete beli luk i pinjole koji se dalje usitnjavaju dok se ne postigne kremasta tekstura. Konačno ubacujete sir koji samo umešate u postojeći smesu i na kraju sipate ulje da biste dobili glatku smesu.

Ako korisite blender, bosiljak, beli luk i pinjole, uz dodatak maslinovog ulja, odmah zajedno mutite, a sitno rendani sir je najbolje umešati ručno kako se ne bi baš previše usitnio.
Možete napraviti i veće količine umaka i zalediti ga u posudicama.

Umak od bosiljka može se čuvati i u tegli, u frižideru, dve do tri sedmice. Važno je  da "pliva" u maslinovom ulju koje ga čuva od kvarenja. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR