Glas Javnosti

Ovo je lista najboljih sireva na svetu! Među prvih 10 jedan je iz komšiluka!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Gastronomski internet magazin "Tejst Atlas" objavio je listu 10 najboljih sireva na svetu prema ocenama svojih posetioca. Na prvom mestu je italijanski parmezan.

Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potiče iz okoline Parme po kojoj je dobio ime. 
parmezan

2. Italijanska mocarela, sir od bivoljeg i kravljeg mleka.
 
mocarela

3. Strakino di krešenca (stracchino di crescenza) tipičan za Lombardiju. Izuzetno je kremast pa se koristi kao namaz.

strakino di krešenca sir iz Lombardije

4. Grčki sir sa ostrva Naksos (graviera naxou) koji se pravi od kombinacije kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka.

grčki sir sa ostva naksos


5. Portugalski sera da estrelja (queijo serra de estrella) ili zvezdasti sir. Reč je o polumekom siru koji se dobija od mleka autohtone rase ovaca. 
portugalski zvezdasti sir

6. Italijanski sir burata (buratta). Reč "burata" bi se mogla prevesti kao "premazan puterom". Ovaj kremasti sir pravi se ručno od mleka, kajmaka i sirila i tipičan je regiju Pulja,

burata

7. Francuski sent andre (saint-andre). Zovu ga i rajski sir. Pravi se od kravljeg mleka u Normandiji. Ispod jestive kore je gusta kremasta masa specifičnog ukusa. 
Sent andre francuski rajski sir

8. Francuski reblošon (reblochon) polutvrdi sir koji se pravi od nepasterizovanog kravljeg mleka koji sazreva 15 dana.
rebloshon

9. Pljevaljski sir. Pravi se u Crnoj Gori od kravljeg mlijeka. Ima jak miris, specifičan ukus i kremastu strukturu. Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno pravljenim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim se potopi u salamuru.
pljevaljski

10. Francuski mont d or je mekani, skoro tečan kravlji sir koji se čuva u kutijama od smrče, pa otuda ima neobičan slatko-kiseli ukus.
fransuki meki sir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR