Glas Javnosti

Najstariji recept za česnicu meku kao DUŠA!

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Bliži nam se Božić, najradosniji hrišćanski praznik na koji se po tradicionalnim običajima priprema česnica koja je jedan od glavnih simbola ovog praznika. Naša redakcija vam je pripremila jedan stari recept za česnicu.

Česnica se, u zavisnosti od kraja Srbije, najčešće mesi ujutu i u nju se obavezno stavlja novčić, dok neko praktikuje da stavi i zrno kukuruza, pšenice, parče badnjaka i slično. Veruje se da će onaj koji pronađe novčić cele godine imati najviše para i sreće.

Kada je u pitanju recept za česnicu, on se takođe razlikuje od kraja do kraja zemlje, a mi vam predstavljamo najstariji, onaj koji su koristile naše bake. Česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro i najčešće jede za doručak kada se porodica okupi za trpezom.

Za nju vam je potrebno 2 jajeta, pola litre mleka, kvasac, 1 kilogram brašna, malo soli.

Priprema

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte ga kao pogaču i ubacite novčić i ostale predmete koje ste pripremili. Česnicu pecite u podmazanom plehu ili koristite papir za pečenje, piše kurir.rs.

Što se tiče ukrašavanja, imate potpunu slobodu. Česnicu možete premazati jjetom, ukrasiti badnjakom ili ukrasima koje možete napraviti od testa, ali bez kvasca kako bi zadržali svoj pravi oblik.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR