Glas Javnosti

DA LI STE ČULI ZA BURATU? Sve više ljudi ima zamerke za ovo svetsko jelo

Hrana
Autor: Glas javnosti

Burata e italijanski sir, mnogo mekši i masniji od obične mocarele, i dok spolja ima čvrst omotač od sira, iznutra ima meku teksturu zahvaljujući kombinaciji straćatele i kajmaka.

Ovaj sir je karakterističan za italijansku regiju Apuliju i veruje se da je nestao oko 1920. godine, a istraživači kažu da ga je prvi napravio lokalni sirar Lorenco Bjankino Čijepa na farmi u blizini zamka Kastel de Monte.


Međutim, to su osporili proizvođači burate u Andriji, koji tvrde da su oni izmislili ovaj proizvod. Reč „burrata“ se prvi put pojavljuje u publikaciji Guida Gastronomica DItalia iz 1931. godine, u kojoj se burata navodi kao tipičan proizvod Andrije, grada u regionu Apulije.


Bez obzira na poreklo, radi se o skupom siru, pre svega zbog visokog sadržaja masti i intenzivnog rada u proizvodnji, koji je nekada bio veoma popularan u restoranima jer nakon sečenja „dramatično“ curi straćatela i kajmak. Ali izgleda da popularnost burate opada, a to bi mogao biti razlog.



"Osećala sam se prevarenom"
Samo prošle godine, američka spisateljica Tami Teklmarijam, koja piše uglavnom o hrani i vinu, napisala je članak o burati koji je postao viralan i podelio mišljenja, a bilo je mnogo ljudi koji su se složili sa njenim stavom o burati, opisujući ovaj italijanski sir kao „ dosadan", "precenjen" i "blag".


Kako se u tekstu kaže, ona i njena drugarica su bile veoma uzbuđene kada su na meniju jednog njujorškog restorana videle tost doursins ili tost od morskog ježa, ali su se neprijatno iznenadile kada je glavni sastojak tog jela, za koje su platile 28 dolara, bio je tačno burata.


"Naravno, sir je bio naveden na meniju, ali smo mislile da će to biti samo ukras. Umesto toga, bilo je nemoguće izbeći debeli sloj burate u svakom zalogaju. Osećala sam se prevarenom", piše Tami Teklmarijam.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ingo & Julian ???????? (@die_grillferkel)




Burata je prečesto žarište jela

Ona je dodala da burata nije problem sama po sebi, već je problem u njenoj prekomernoj upotrebi. Prečesto se u restoranskim jelima burata koristi kao „centralni deo” i vrlo često je praćena visokom cenom. Pored toga, rekla je da samo neko ko ima intoleranciju na laktozu buratu može smatrati „lošom“, ali da je često predvidljiva i nimalo kreativna.

Nakon što je njen tekst postao viralan, mnogi su se složili sa njom i podelili svoje stavove na društvenim mrežama. „Nisam siguran ko ovo treba da čuje, ali burata ne mora da ide uz svako jelo“, „Drago mi je da je neko pričao o ovome, sada konačno mogu da priznam da mrzim burratu i umoran sam pretvaranja da mi se sviđa“, samo su neki od komentara.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR