Glas Javnosti

ZAŠTO TREBA JESTI KAJSIJE? Koja grupa ljudi treba da ih izbegava?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Počinje sezona kajsija, evo zašto bi trebalo da jedete ovu moćnu voćku!

Leto je, sezona kada nam stiže razno voće, a među njima i kajsije. Ove voćke su veoma bogate nutritivnim sastojcima, sjajno deluju na zdravlje. Sadrže veoma malo kalorija, dok su istovremeno pune vitamina i minerala, a plus je što su dobar izvor betakarotena, luteina i zeaksantaina, što su sve moćni antioksidanti koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Najbolje je da ih jedete neoljuštene – dobro oprane, naravno – jer se u kori nalazi dobar deo vlakana i nutrijenata.


Kajsije sadrže vitamine A, C i E, kao i flavonoide, grupu antioksidanata koji štite od bolesti, uključujući dijabetes i srčane bolesti, piše portal Mondo.

Evo kako još ovo voće utiče na vaše zdravlje.

Poboljšava zdravlje očiju

Kajsije sadrže dosta sastojaka koji su važni za zdravlje očiju, uključujuići vitamine A i E. Vitamin A ima ključnu ulogu u sprečavanju noćnog slepila, poremećaja koji se javlja usled nedostatka svetlosnih pigmenata u oku, dok vitam E štiti od štete koju nanose slobodni radikali.

Bolje zdravlje kože

Uživanje u kajsijama će se dobro odraziti i na vašu kožu. Najčešća oštećenja na koži i bore nastaju usled izloženosti suncu, zagađenju i duvanskom dimu, a ishrana bogata antioksidantima, kojih ima puno u kajsijama, pomažu u ublažavanju tih oštećenja.

Vitamin C, recimo, štiti od UV oštećenja i zagađenja iz okoline tako što neutralizuju slobodne radikale, a takođe podstiče i proizvodnju kolagena, koji je važan za elastičnost i čvrstinu kože.Poboljšava zdravlje creva

Kajsije sadrže dosta vlakana, i rastvorljivih i nerastvorljivih. Rastvorljiva vlakna su jako važna za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i holesterola, a takođe i hrane dobre bakterije u crevima.

Visok sadržaj kalijuma

Ovo voće je bogato kalijumom, mineralom koji deluje kao elektrolit. U vašem telu, odgovoran je za slanje nervnih signala i regulaciju mišićnih kontrakcija. Adekvatan unos kajsija može da spreči nadutost i pomaže u održanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

S tim u vezi, jedna analiza 33 studije je pokazala da ishrana bogata kalijumom znatno smanjuje nivo krvnog pritiska i za 24 odsto smanjuje rizik od moždanog udara. Međutim, upravo zbog toga što snižava pritisak se ovo voće ne preporučuje kardiovaskularnim ili bubrežnih bolesnicima - barem ne bez konsultacija sa lekarom. Štite jetru

Neka istraživanja su pokazala da kajsije štite jetru od oksidativnog stresa. Istine radi, studije su sprovedene na laboratorijskim miševima, a ispostavilo se da su oni kojima su davane kajsije imali niži nivo enzima jetre i niže markere zapaljenje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP