Glas Javnosti

Zašto se lovorov list koristi ceo pri dodavanju jelima, a ne u nekom drugom obliku?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako ste se zapitali zašto je to ovako a ne znate tačan odgovor, u nastavku teksta ćemo vam objkasniti.

Lovorov list je veoma korisna biljka koja jelima daje fantastičnu aromu. Lovorov ima veoma jaku aromu. Ako biste ga usitnili i rasporedili po jelu, njegov ukus i miris bi preovladali i zamaskirali originalnu aromu specijaliteta. Lovorove grančice su u antičko doba bile simbol slave i časti, pa su njima kao simbolom trijumfa ovenčavani najslavniji ljudi starog Rima. Domovinom lovora smatra se Mala Azija, odakle se on raširio po celom Sredozemlju.

U  listovi lovora nalaze se vitamin A, vitamini B kompleksa i vitamin C, kao i minerali poput mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, selena i cinka. Jedan od razloga zbog kojih se lovorov list stavlja ceo je zbog oštrih ivica, pa je lakše da uklonite ceo hrskav list nego da se mučite sa sitnim delovima. A drugi razlog je ako biste ga usitnili i rasporedili po jelu, njegov ukus i miris bi preovladali i zamaskirali originalnu aromu specijaliteta.

Lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost. Čaj od lovora upotrebljava se i u lečenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspešno leči i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR