Glas Javnosti

ZAR BUBE DA JEDEMO? Finski naučnici ŠOKIRALI: Ako Evropljani budu konzumirali OVU hranu, zagađenje će se smanjiti za 80 odsto

Hrana
Autor: Glas javnosti

Najnovijom studijom finski naučnici su pokazali da bi zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata zagađenje bilo smanjeno za čak 80 odsto.

Naime, ovi naučnici su otkrili kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje.

Negativni uticaji na prirodu bi se značajno smanjili, tačnije za 80 odsto, ukoliko bi ljudi u Evropi meso i mlečne proizvode zamenili alternativnim izvorima hranljivih materija, a osim toga, ovi stručnjaci kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.


Ishranom insektima i gljivama ili "hranom budućnosti" kako je nazivaju, mogle bi prema istraživanju da se podmire sve potrebe i doprinese boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.

- Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije - navode finski stručnjaci, a prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR