Koristite suncokretovo ulje za pravljenje aromatizovanih ulja, jer se neće stvrdnuti u frižideru, a takođe i duže zadržava aromu. Ako vam je ukus prejak, možete procediti začine ili dodati više ulja.
Pravljenje ovih ulja je jednostavno. U teglu stavite nekoliko kašičica začina i prelijte ih sa jednim do dva decilitra ulja. Količina začina varira u zavisnosti od njihove jačine. Na primer, za čili ulje dovoljna je samo kašičica ili dve mlevenog čilija, dok su za blaže začine, kao što je suva nana, potrebne veće količine.
Nakon što smestite tegle sa uljem u frižider, za samo nekoliko dana dobićete začinsko ulje. Ako koristite maslinovo ulje, imajte na umu da se ono može stvrdnuti na hladnoći.
Idealno je koristiti začine dostupne u prodavnicama, a ako imate mogućnost, sameljite ih sami za intenzivniji ukus. Mleveni čili, paprika, karanfilić i cimet, kao i sveže rendani đumbir ili beli luk, pružaju najviše arome.
Za ljubitelje pice, ulje origana je odličan izbor, a može se koristiti i u juhama, varivima, marinadama za meso, prelivima za salate i povrće. Najbolje je začiniti jela kad su već gotova i na tanjiru.