Do 2015. godine pekari u Parizu su morali da planiraju letnjiodmoru u odnosu na potrebe. Parižanima je potreban svakodnevni hleb, a ideja da se sve pekare istovremeno zatvaraju stvarala je noćne more kod Francuza.
Dakle, po zakou je polovina pekara mogla na odmor u julu, a druga polovina u avgustu. Zakon je donet 1790-e godine!Godinu dana pre donošenja zakona pariski pekar Denis Fransoa je ubijen jer nije otvorio svoju radnju.
Postoji mnoštvo legendi o tome odakle potiče oblik bageta. Izgleda da je najpopularnija ona da je car Napoleon I mislio da će njegovim trupama biti lakše da se nose u pantalonama.
Još jedan mit je da je baget lakše cepkati rukama, što znači da nije trebalo da se nose noževe gde god se išlo.
Srećom, ni jedno ni drugo nije tačno!
Prava priča je još više francuska. Da bi sprečila ljude da prekomerno rade, vlada je 1920. godine usvojila zakon kojim se zabranjuje pekarima da započinju smene pre 4 sata ujutru ili da rade posle 22 sata noću. Pošto je hlebu potrebno vreme da naraste ako je drugog oblika, pekari su smislili pljosnati i duguljasti oblik koji je postao idealan za duže spavanje.
Od 2013-e postoje mašine koje rade 24 sata i pomoću kojih možete dobiti baget kada god poželite. To su mašine-automati nalik na one u koje ubacite novac i dobijete čaj ili kafu.
2016. godine Florijan Majli je pokrenuo posao u kome ljudi mogu da naruče hleb online i ne moraju da ustaju rano da idu u pekaru.
Možda zbog demonizacije glutena ili zbog činjenice da je testo veliki izvor ugljenih hidrata bageti postaju sve manje popularni.
(Glas javnosti/Everydayfoodblog)