Dijetetičarka Natali Riko ističe:
„Obe vrste voća su dobre za nas. Redovno ih jedem i dajem svojoj deci“, prenosi EatingWell. I borovnice i maline sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C, sve sa vrlo malo kalorija.
Međutim, kada su u pitanju vlakna, maline su jasni pobednik.
„Oko 125 grama malina sadrži osam grama vlakana, dok borovnice sadrže četiri grama“, objašnjava nutricionista Tereza Đentile. Vlakna su neophodna za zdravlje creva, a maline se ističu kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vlakana.
S druge strane, borovnice imaju prednost kada su u pitanju antioksidansi. Borovnice su najviše istražene zbog svojih zdravstvenih prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju antocijanina, kaže Riko, a prenosi B92.
Antocijanini imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, a istraživanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Takođe, borovnice se često preporučuju za zdravlje mozga zbog njihovog bogatstva antioksidansima.
Obe vrste bobičastog voća su takođe bogate vitaminom C, koji jača imunitet i deluje kao antioksidans. Otprilike 125 grama malina sadrži 32 miligrama vitamina C, što je oko 43 odsto dnevnog preporučenog unosa, dok borovnice sadrže oko 15 miligrama. Pored toga, borovnice sadrže i vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.
Dakle, obe vrste bobica su odlične za zdravlje creva i opšte zdravlje.
„Ako su vam vlakna prioritet, maline su bolji izbor, dok su borovnice idealne ako tražite veći antioksidativni efekat“, zaključio je Rico.
Glas javnosti/K03S