Pored svog predivnog ukusa, pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje. Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka.
Među vitaminima najznačajniji su vitamini C, E, B, kao i provitamin A, a među mineralima kalcijum, zatim magnezijum, fosfor i kalijum.
Ona podstiče rad creva, dvostruko pozitivno utiče na krv i krvne sudove. Prvo tako što snižava nivo lošeg holesterola a drugo, što smanjuje zadebljanje krvnih sudova.
Bogata je i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju.
Pomorandžu je dobro uzimati u bilo kom obliku, celu ili kao sok, ali cela je ipak bolja, najviše zbog vlakana kojih sadrži u priličnoj količini.
Pomorandža je suptropska biljka i zahteva temperaturu između 20 i 40 °C. Zbog toga se pomorandže u hladnijim područjima ili tokom zime presele u zatvorene, toplije prostore.
Pri njihovom zalivanju treba biti oprezan jer ne podnose stajaću vodu. Tokom letnjih vrućina zalivamo ih češće. Zimi se zalivaju manje.Najbolje uspevaju na sunčanim i toplim mestima zaštićenim od vetra.
Kada u proleće prođe opasnost od mraza, agrumi se iznose na otvoreno. U martu ih presađujemo u rastresitu i propusnu zemlju, mlade biljke svakih godinu ili dve, a starije nakon tri do četiri godine.
Rezidba je važna iz estetskih razloga. Ona se sastoji u oblikovanju kuglaste krošnje i proređivanja. Krošnje se proređuju svake godine krajem zime, pre početka vegetacije.
Plodovi pomorandže sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike pomorandži imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje nakon 4 godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 l soka.
Ako želite brzo da smršate, pijte ceđeni sok od pomorandže svakog dana, tri nedelje, uz doručak, ručak i večeru.
Izvor:zdravlje