Glas Javnosti

VOĆE BOGOVA: Sirom sveta poznata i obožavana POMORANDŽA

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Činjenica je da se narandža najčešće nalazi u posudi sa voćem na vašem stolu tokom zime. Pored toga što osvežava, obiluje vitaminom C, mineralima i oksidantima ne treba zaboraviti ni druga čarobna svojstva i značenja koja su vezana za ovo voće.

Pored svog predivnog ukusa, pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje. Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka.

Među vitaminima najznačajniji su vitamini C, E, B, kao i provitamin A, a među mineralima kalcijum, zatim magnezijum, fosfor i kalijum. 

Ona podstiče rad creva, dvostruko pozitivno utiče na krv i krvne sudove. Prvo tako što snižava nivo lošeg holesterola a drugo, što smanjuje zadebljanje krvnih sudova.

Bogata je i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju. 

Pomorandžu je dobro uzimati u bilo kom obliku, celu ili kao sok, ali cela je ipak bolja, najviše zbog vlakana kojih sadrži u priličnoj količini. 

Pomorandža je suptropska biljka i zahteva temperaturu između 20 i 40 °C. Zbog toga se pomorandže u hladnijim područjima ili tokom zime presele u zatvorene, toplije prostore. 

Pri njihovom zalivanju treba bi­ti opre­zan jer ne po­dno­se sta­ja­ću vo­du. Tokom letnjih vru­ći­na zalivamo ih češće. Zi­mi se zalivaju ma­nje.Naj­bo­lje uspeva­ju na sun­ča­nim i to­plim mestima zašti­će­nim od vetra.

Ka­da u proleće pro­đe opa­snost od mra­za, agru­mi se izno­se na otvo­re­no. U martu ih pre­sa­đu­je­mo u rastresitu i pro­pu­snu ze­mlju, mla­de bilj­ke sva­kih go­di­nu ili dve, a sta­ri­je na­kon tri do če­ti­ri go­di­ne.

Re­zi­dba je va­žna iz estet­skih ra­zlo­ga. Ona se sa­sto­ji u obli­ko­va­nju ku­gla­ste krošnje i proređivanja. Krošnje se proređuju sva­ke go­di­ne krajem zi­me, pre po­če­tka ve­ge­ta­ci­je. 

Plodovi pomorandže sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike pomorandži imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje nakon 4 godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 l soka.

Ako želite brzo da smršate, pijte ceđeni sok od pomorandže svakog dana, tri nedelje, uz doručak, ručak i večeru.

Izvor:zdravlje

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR