Glas Javnosti

ŠTA NAŠA DECA JEDU? Otkrivamo najlakši način da prepoznate tretirano voće i povrće

Život
Autor: Glas javnosti

U nastavku pročitajte zanimljive savete kako da prepoznate tretiranu hranu i koje voće i povrće upijaju najmanje pesticida, tako da ne moraju da budu organski.

Prilikom biranja voća i povrća, mnogi preferiraju neoštećene, bez tačaka, savršenog oblika i boje. Međutim, ovakvo voće i povrće često prolazi kroz intenzivan tretman.


Naša deca često ne znaju kako izgleda crv u jabuci, ružna i oštećena jabuka ne dolazi u obzir. Većina voća i povrća, osim ako je organskog porekla, obično se tretira raznim sredstvima. Pesticidi sprečavaju napade štetočina, ali istovremeno mogu štetiti našem zdravlju. Voskovi koji daju voću sjaj i fungicidi koji štite od buđi često su sastavni deo ovog procesa.

Ipak, navikli smo se da je kora voća i povrća ujednačena i netaknuta, pa su naše želje evoluirale. Sada tražimo besprekornost. Važno je napomenuti da su prirodni tragovi često manje štetni od veštačkih supstanci kojima se tretira voće i povrće. Ako je miris dobar, uklanjanje tačke često čini voće sigurnim za konzumaciju, objašnjava nutricionista. Pojava truljenja je normalan hemijski proces zrenja, i jedenje jabuke sa crnom tačkom na koži neće naštetiti zdravlju.


Čak i ako ne uklonimo ove tačke, nema potrebe za panikom. One mogu uticati samo na ukus, dok često plodovi bez vidljivih tragova mogu pokazivati znakove propadanja. Hrana koja je tretirana pesticidima takođe može trunuti, ali taj proces se obično dešava ispod površine.

 
Na primer, jabuka može izgledati savršeno spolja, ali biti suva i gotovo trula iznutra, što znači da nudi malu ili nikakvu nutritivnu vrednost, objašnjava nutricionistkinja. Zelene tačke su često prisutne na krompiru, a to je rezultat solanina, glikoalkaloida koji u velikim količinama može biti opasan po zdravlje. Ovaj sastojak deluje kao prirodni pesticid i zaštita biljaka od štetočina.


Ako uklonite zelene tačke, voće je bezbedno za konzumaciju, ali ignorisanje ovih tačaka može izazvati probleme sa varenjem, čak i nakon termičke obrade hrane, jer temperature do 170 °C ne utiču na solanin. "Ako krompir ostane gorak nakon kuvanja ili pečenja, čak i ako ste mislili da ste uklonili sve zelene tačke, ne biste ga trebali jesti", savetuje nutricionistkinja. Da biste sprečili povećanje koncentracije zelenih tačaka, preporučljivo je čuvati krompir na tamnom i suvom mestu, jer svetlost podstiče stvaranje ovog jedinjenja.

Treba biti oprezan i sa kalupima i izbegavati ih. Blago truljenje, poput smeđih tačaka na hrani, često je prihvatljivo, ali buđ može biti opasna, zavisno o vrsti. Neki tipovi buđi su bezopasni, dok drugi mogu izazvati dugoročne probleme sa disajnim organima.


,,Nikako ne preporučujem konzumiranje povrća ako primećujete i najmanje tragove buđi. Voće, posebno citrusi koji su kiseliji, može sprečiti širenje buđi, pa je ponekad dovoljno samo ukloniti zaraženi deo ploda. Međutim, trebalo bi biti oprezan sa voćem koje ima tanju kožu, poput breskvi ili jabuka, jer spore buđi mogu prodreti duboko", objašnjava nutricionistkinja.

Takođe, trebate obratiti pažnju i prema orašastim plodovima, jer na njima može rasti nekoliko opasnih vrsta buđi", upozorava nutricionista. Trudnice, dojilje i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo bi da izbegavaju hranu koja pokazuje znakove truljenja i gde su vidljive crne ili zelene tačke koje ukazuju na početak ovog procesa.


Glas javnosti/R06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR