Glas Javnosti

Zašto nas akcioni filmovi podstiču na prejedanje

Zabava
Autor: Glas javnosti

Istraživanje otkriva vezu između uzbuđenja i povećane konzumacije grickalica

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Američkog medicinskog udruženja: Interna medicina, gledanje akcionih filmova može značajno uticati na količinu hrane koju pojedinci konzumiraju. Istraživači su proučavali 94 učenika i otkrili da je uzbuđenje koje pruža akcioni sadržaj doveo do gotovo dvostruko veće konzumacije grickalica u poređenju sa gledanjem drugih vrsta programa, poput tok šoua.


U eksperimentu su učesnici bili podeljeni u tri grupe, a svaka grupa je gledala određeni sadržaj na televiziji tokom 20 minuta. Grupa koja je gledala deo trilera "Ostrvo" pojela je skoro dvostruko više hrane od one koja je gledala intervju. Čak i gledanje istog akcionog filma bez zvuka smanjilo je apetit, ali je i dalje dovelo do 36% veće konzumacije hrane u poređenju sa grupom koja je gledala intervju.


Istraživači su zaključili da ljudi postaju manje svesni koliko hrane konzumiraju kada su zauzeti uzbuđujućim sadržajem, što može rezultirati prejedanjem. Takođe, primetili su da gledaoci akcionih filmova konzumiraju više zdrave hrane kada im je ona dostupna. Kako bi se izbeglo prekomerno unošenje kalorija tokom gledanja televizije, predložene su mere poput nošenja unapred određenih, ograničenih količina hrane.


Ovo istraživanje postavlja pitanje o svesti gledalaca o njihovom konzumiranju hrane tokom uzbuđujućih medijskih sadržaja i ukazuje na potrebu za promišljenim pristupom unošenju hrane dok uživaju u zabavnom programu.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR