Glas Javnosti

NEOBIČAN SLUČAJ NA KUBI: Ukrali više od 130 tona piletine, preti im 20 godina zatvora

Svet
Autor: Glas javnosti

Kuba je optužila 30 ljudi za krađu 133 tone piletine i prodaju mesa na ulici u retkoj velikoj pljački u vreme nestašice hrane u zemlji.

Iz državnog objekta u prestonici Havani lopovi su odneli meso spakovano u 1.660 kutija, a prihod od prodaje su iskoristili za kupovinu frižidera, laptopova, televizora i klima uređaja, javila je kubanska državna televizija.

Piletina je bila namenjena za kubanski sistem bodovanja, koji je uveden posle revolucije Fidela Kastra 1959. godine kako bi se za sve obezbedile subvencionisane osnovne namirnice.


Direktor vladinog distributera hrane Rigoberto Mustelijer rekao je da je ukradena količina ekvivalentna mesečnom obroku piletine za provinciju srednje veličine prema sadašnjim stopama distribucije.

Količina piletine koja je dostupna preko sistema sledovanja naglo je opala poslednjih godina jer je ekonomska kriza donela nestašice hrane, goriva i lekova. Mnogi subvencionisani proizvodi stižu do stanovništva danima, nedeljama ili čak mesecima kasnije nego što je predviđeno, ostavljajući ljude koji zarađuju prosečnu platu od 4.209 pezosa mesečno, što je oko 14 dolara po neformalnom kursu, da traže druge načine da sastave kraj sa krajem.

Vlasti nisu navele kada se krađa piletine dogodila, ali su napomenule da se to verovatno desilo između ponoći i dva sata ujutru, kada su otkrili fluktuacije u temperaturi hladnjače. Video nadzor je snimio kamione koji prevoze meso sa lokacije.

Među optuženim za krađu su šefovi smena i radnici u IT sektoru u fabrici, kao i obezbeđenje i osobe koje nisu direktno povezane sa kompanijom.

Ako budu proglašeni krivima, osumnjičenima preti i do 20 godina zatvora.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR