Glas Javnosti

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Hoće li Evropa zabraniti otrove u igračkama?

Svet
Autor: Glas javnosti

Hoće li Evropa zabraniti otrove u igračkama

Zato smo doneli nove propise koji će više štititi najmlađe potrošače od štetnih hemikalija u igračkama i pomoći će da se brže otkrivaju nebezbedni proizvodi posebno oni koji dolaze van EU – izjavila je Marion Valsman, nemačka zastupnica u Evropskom parlamentu, posle usvajanja novih propisa o igračkama.
Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača EP je još prošle nedelje doneo nova i dopunio postojeća pravila za zaštitu dece od hemikalija prisutnih u igračkama. Odluka je samo nastavak predloga Evropske komisije koji je usvojen u julu, a odnosi se na smanjenje broja nebezbednih igračaka, posebno onih koje se prodaju preko interneta. Evropske institucije su, međutim, ustanovile da je podjednaka opasnost i prisustvo štetnih hemikalija koje u ovim proizvodima na duže staze predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu pretnju deci.

Kako je preneo Euraktiv, nova pravila donose zabranu hemikalija koje su kancerogene, mutagene ili toksične za reprodukciju, a uvode se i nove zabrane hemikalija koje izazivaju endokrine poremećaje. Ovo je zajednički naziv za stotine različitih hemikalija koje mogu uticati na rad hormona u telu, a to su bisfenoli, ftalati i perfluoroalkila, između ostalih.
Prema podacima Evropske agencije za hemikalije, studije su pokazale da su ove supstance odgovorne za veliki broj zdravstvenih problema, pa čak i veći broj slučajeva određenih vrsta raka. One su široko rasprostranjene svuda oko nas, a mogu da budu postojane i nepostojane, a to znači da neke telo izbacuje, a neke ostaju u organizmu. Dodatan problem je i u tome što je čovek danas izložen ovim supstancama kroz proizvode poput plastike, kozmetičkih proizvoda, pakovanja hrane i igračaka. Euraktiv navodi nedavnu studiju koju je sprovela danska potrošačka organizacija i koja je ispitivala 121 dečji proizvod, uključujući igračke, ćebad, flaše za piće. Otkriveno je da je više od 60% tih proizvoda sadržalo ili ispuštalo barem jedan, ali u mnogim slučajevima dva ili više bisfenola.

- Igračke mnogo doprinose razvoju dece, ali ne možemo dopustiti da ti proizvodi koji se prodaju na zajedničkom tržištu budu nebezbedni - izjavio je jedan od zastupnika tokom glasanja. Odluku je podržao i Evropski centar za zaštitu potrošača BEUC, nazivajući ovu odluku načelom predostrožnosti u zakonodavstvu o bezbednosti igračaka.
Bez obzira na pozitivne odjeke, u javnosti se čulo i to da evropske institucije uveliko kasne u donošenju ovih propisa, a pominje se i veliki uticaj industrije koja se protivi ovim promenama. Euraktiv podseća da je EK u oktobru 2020. godine usvojio novu strategiju o hemikalijama usmerenu prema životnoj sredini bez toksina. Strategija je uključivala zabranu korišćenja najštetnijih hemikalija za potrošače, poput onih u igračkama, kozmetici, deterdžentima, materijalima koji dolaze u dodir s hranom i tekstilu, kroz reviziju zakona EU iz 2007. godine. Trebalo je da bude predstavljen do kraja 2022. godine, pa je taj rok pomeren za kraj prošle godine, ali i dalje to nije urađeno. Navodno je razlog pritisak nemačke hemijske industrije.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR