Glas Javnosti

Profitabilni prinosi: Uzgajanje krompira kao ključ ekonomske održivosti u poljoprivredi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Južnoj Africi, profit po hektaru može varirati zavisno o prinosu, tržišnim cenama i troškovima proizvodnje, sa potencijalnom neto zaradom od oko ZAR 15.000 do ZAR 30.000 po hektaru.

Uzgoj krompira može biti izuzetno profitabilan poduhvat, kako u Srbiji tako i u svetu, uz pažljivo planiranje i upravljanje resursima.
U Srbiji, zarada po hektaru može dostići i više od 10.000 evra, posebno u godinama kada su cene povoljne i prinosi visoki. Povećanje cene krompira u EU utiče i na cene u Srbiji, čime se otvaraju prilike za izvoz i veći profit.

S druge strane, USDA izveštava o visokim troškovima proizvodnje u poljoprivredi koji ne pokazuju znake opadanja u 2024. godini, ukazujući na potrebu za pažljivim upravljanjem resursima i efikasnošću proizvodnje. Upravljanje troškovima, posebno za đubrivo, gorivo, zemljište, mašineriju, rad i finansiranje, ključno je za održavanje profitabilnosti.


Potato Sustainability Alliance ističe značaj održivog uzgoja krompira, usredsređujući se na konzervacijske prakse i pametnu tehnologiju, što može poboljšati održivost i otpornost sistema, uključujući zemljište, vodu, klimu i ljudske resurse.
Selekcija sorti, upravljanje ključnim ulazima poput vode i hranljivih materija, kao i efikasne metode skladištenja, igraju važnu ulogu u povećanju profitabilnosti.

Uvidi sa Small Business Trends i Potato Country naglašavaju važnost izbora prave sorte krompira, pravilnog skladištenja i strategija za širenje poslovanja, kao i potencijal za profitabilne povratke kako za ugovoreni tako i za neugovoreni krompir.


U Južnoj Africi, profit po hektaru može varirati zavisno o prinosu, tržišnim cenama i troškovima proizvodnje, sa potencijalnom neto zaradom od oko ZAR 15.000 do ZAR 30.000 po hektaru. Osnovni faktori uspeha uključuju odabir odgovarajuće lokacije, sorti, pripremu zemljišta, navodnjavanje i upravljanje bolestima i štetočinama.

Kako bi se maksimizirala profitabilnost u uzgoju krompira, ključno je usredsrediti se na efikasno upravljanje resursima, praćenje i adaptaciju na tržišne uslove, kao i primenu održivih i inovativnih praksi u proizvodnji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR