Glas Javnosti

Ponovo pod stečaj: Nemački maloprodajni div na rubu gašenja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

"Galeria Kaufhof" u Nemačkoj ponovno je podnela zahtev za stečaj, a više od 10.000 radnika sada se suočava s neizvesnom budućnošću. Pravni zastupnik kompanije želi pokušati spasiti što više od više od 60 aktivnih podružnica

Budućnost jednog od najcenjenijih nemačkih maloprodajnih divova visi o koncu. "Galeria Karstadt Kaufhof" službeno je podnela zahtev za stečaj, a gotovo 13.000 radnika zabrinuto je za svoja radna mjesta. No dok sudbina kompanije visi o oštrici noža, još uvek postoji tračak nade za spas.
60 poslovnica i 12.800 radnih mjesta je na rubu gašenja

Okružni sud u Esenu poduzeo je prvi korak kako bi podržao kompaniju u poteškoćama otvaranjem stečajnog postupka. Sada počinje razdoblje neizvesnosti i brige za radnike, dok se iza kulisa intenzivno radi na pronalaženju rešenja.

Odvetnik Stefan Denkhaus, koji je dosad obnašao dužnost privremenog upravitelja, sada preuzima dužnost službeno imenovanog stečajnog upravitelja.
Dok je u pregovorima s potencijalnim donatorima, bori se da zadrži što više od preko 60 poslovnica. Ali ulozi su visoki. Kako navode nemački mediji, više od 12.800 radnih mesta je u opasnosti ako kompanija ne pronađe bolje rešenje. Situacija stoga zahteva brzu i delotvornu akciju, kao i u slučaju brojnih stečajeva u Nemačkoj u poslednje vreme.

 

"Galeria Kaufhof" traži odgovarajućeg investitora

Trenutno su u punom jeku razgovori s dva potencijalna investitora koji imaju veliko iskustvo u nemačkoj maloprodaji. No, u fokusu su i iznajmljivači, jer je drastično smanjenje troškova najma deo plana restrukturiranja.

Ako iznajmljivači ne budu sarađivali, postoji rizik od daljeg zatvaranja poslovnica i gubitka mnogih radnih mesta. Na skupštini 28. maja glasaće se o planu restrukturiranja, koji će odlučiti ima li "Galeria Kaufhof" budućnost ili tradicionalna kompanija mora zatvoriti svoja vrata.

I dok su radnici u neizvesnosti, ostaje nada da će grupa robnih kuća biti spašena. No, hoće li pregovori biti uspešni i "Galeria Kaufhof" moći nastaviti otvarati svoja vrata kupcima i radnicima, ostaje da se vidi.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR