Glas Javnosti

I hrvatsko voće ima zabranjeni pesticid hlorpirifos: Pošiljka hrvatskih mandarina uništena pre ulaska u Srbiju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na granici sa Srbijom zaustavljen kamion sa mandarinama koje su kontaminirane ostacima u EZ zabranjenog pesticida

Pošiljka mandarina iz Hrvatske koja je bila namenjena tržištu Srbije zaustavljena je na granici i uništena, jer je prilikom kontrole utvrđeno da mandarine sadrže nedozvoljeni pesticid hlorpirifos, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti 18. oktobra pronađeno 0,044 mg na kilogramu pesticida hlorpirifos, te da je naloženo da se mandarine unište.

Kako je Tanjugu rečeno iz ministarstva, ovo je druga po redu isporuka iz Hrvatske koja je uništena zbog istog pesticida.
Pesticid hlorpirifos u EU je zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine. Potom je u Srbiji vanredno dozvoljeno da se koristi, po odluci Ministarstva poljoprivrede, ali samo za šećernu repu.

Međutim, pojavio se i na plantažama drugih proizvoda, što je javnost u Srbiji saznala kada su vraćene neke pošiljke voća sa granica EU, u Hrvatskoj i Sloveniji zbog tog ali i drugih pesticida koji su pronalaženi i u povrću.

Ovoga meseca vraćena je sa slovenačke granice i pošiljka smrznutih malina, ali srpsko Ministarstvo vrdi da je dodatnom analizom utvrđeno da u njima nema nedozvoljenih ostataka pesticida.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR