Sa svega nekoliko namirnica koje moguće već imate u kući napravite fini ručak ili večeru.
Socivo, bilo crvenog ili zelenog zrna, na primer, odličan je izvor, obiluje belančevina, a ujedno je vrlo povoljna namirnica koju ako spremite po nešem rečeptu možete oduševiti celu porodicu.
Sastojci:
200 grama sočiva
2 kocke za supu
1 glavica luka
2-3 čena belog luka
1 malo veći krompir
2 šargarepe
2 kašike koncentrata paradajza ili pola čaše kuvanog
so i biber po želji, malo ulja za dinstanje
Priprema:
1. Očistite luk, naseckajte ga na kockice i prodinstajte na malo ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
2. Ubacite beli luk narezan na tanke režnjeve i prodinstajte oko pola minuta.
3. U lonac dodajte paradajz, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
4. Narežite šargarepu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s sočivom koje ste prethodno osprali pod mlazom vode.
5. Nalite sve zadno da oko litrom vode u koju ste rastopili kocke za supu posolite i pobiberite i pustite da se sve zajedno kuva na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
6. Poslužite toplo, može uz hleb
Savet: Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.
(G.J.)