Glas Javnosti

UPISANE U SVETSKI KALENDAR! Osmi septembar je MEĐUNARODNI DAN KNEDLi, a inicijativa je potekla iz Srbije (FOTO+VIDEO)

Hrana
Autor: Glas javnosti

Svetski dan knedli biće sutra prvi put obeležen, a uspostavljen je na predlog od skoro mesec dana iz Srbije, koji su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

Svetski dan knedli ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

Tri simbolike stapaju se u datumu za obeležavanje Dana knedli, prvo, jer je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli, drugo, dve knedle jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Ljubitelji knedli iz Beograda pokrenuli su inicijativu da se uspostavi Svetski dan knedli, kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku.

Za samo 10 dana više od 1.700 komentara podrške iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju. Tako će knedle, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, sutra prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.

Ukuliko ste ljubitelj ovog fantastičnog specijaliteta nudimo vam recept: 

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR