Glas Javnosti

UNAPREDITE SVOJE KULINARSKO UMEĆE: Ovo su greške koje svi pravimo kod pripreme pilećeg belog mesa

Hrana
Autor: Glas javnosti

Iako se priprema čini jednostavnom, postoje mali trikovi da vaše belo meso bude kao kod profesionalnih kuvara.

Pileće belo meso mnogima je omiljeno. Vrlo je zdravo i puno proteina, ali umemo da pravimo greške u pripremi kojih nismo ni svesni.

Osim što je često deo naše tradicionalne kuhinje, pileće belo meso je zdravo, te puno gvožđa, cinka, vitamina B i D. Može se pripremati na različite načine, ali da bi u potpunosti sačuvalo sve svoje korisne sastojke i ostalo sočno, ne bi trebalo praviti greške prilikom pripreme, piše Agroinfo.rs

Posuda za pripremu piletine

Kako bi zadržala svoju unutrašnju vlažnost i bila sočna, piletinu, tj. pileća prsa je potrebno peći na visokoj temperaturi. Ako je pečete ili pržite u tiganju, obavezno ga prvo dobro zagrejte, jer će se piletina u suprotnom duže peći i postaće smeđa. Nemojte koristiti ni preterano male sudove za pripremu, jer kada je tiganj prepunjen, meso će biti više kuvano nego opečeno.

Začinite meso pre termičke obrade

Ovo je pravilo koje je osnovno i koje se ne sme prekršiti ako želite ukusno meso. Začinite meso omiljenim začinima i ostavite da odstoji neko vreme pre spuštanja u tiganj ili ubacivanja u rernu. Ovako će meso upiti potrebne začine i marinadu. Ukoliko ga začinite nakon pečenja ili kuvanja, ostaće prilično bezukusno.

Prekuvavanje i sečenje

Prekuvavanje je najveća greška kod pripreme piletine. Ovim ona ostaje tvrda, bez sokova. Pileća prsa nakon pečenja ili kuvanja ne secite odmah, već pustite da odstoje makar pet minuta.

Hladna prsa ili preterano okretanje

Ako pileća prsa ubacite da se kuvaju i peku dok su još hladna ili zaleđena, ona će se prekuvati i biti suva. Takođe, ulje ili mast koje koristite mogu početi da prskaju ukoliko su prsa hladna i još uvek imaju delove leda na sebi. Kada okrećete belo meso, trudite se da to radite što manje. Cilj je da na visokoj temperaturi što pre ispečete piletinu kako bi ostala sočna, kao i da je tom prilikom što manje okrećete.

Iako priprema ovog mesa zvuči jednostavno, možda nismo ni svesni greški koje pravimo, a ovi saveti će vam sigurno biti od koristi da svoje kulinarsko umeće još poboljšate.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR