Gotovo da nema osobe koja ne voli krofne, posebno ako su mekane kao duša poput onih koje su spremale naše bake. Često u ovom brzom životu ne stižemo da sami pripremimo ovu ukusnu poslasticu, pa pribegavamo kupovini krofni, a one ponekad nisu sveže. Iz tog razloga donosimo vam recept za najukusnije krofne koje ste jeli u poslednje vreme.
Sastojci:
- 1 suvi kvasac
- 250 ml mlakog mleka
- 250 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 4 žumanca
- 1 kg brašna
foto: Glas javnosti /objektiv
Priprema:
U mlakom mleku razmutite kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera. Kad kvasac nadođe, pomešajte ga s brašnom, solju, uljem, vodom i žumancima. Dodajte prvo oko 800 g brašna, pa dodajte još pomalo ako je potrebno. Umesite glatko testo, te ostavite da nadolazi oko sat vremena. Testo premesite i modlom vadite krofne, ostavite ih još 10 minuta da nadođu, pa ih pržite u dubokom ulju.
foto: Glas javnosti /nova.rs