Za jedan ovakav liker koji ćete jednostavno pripremiti u svom domu, potrebno vam je:
- 1 kg zrelih višanja
- 500 g šećera
- 1,3 l rakije
Priprema likera
* Skinite peteljke sa višanja i dobro ih operate. Potom jednu šaku ovog voća stavite u kesu za zamrzavanje i čekićem za meso ih smrskati zajedno sa košticama.
* Pripremite jednu veću teglu od npr. 4l, dobro je operite i osušite.
* U teglu zatim stavljajte po malo višanja i šećera, naizmenično, dok sve ne utrošite. Dodajte i one višnje koje ste u kesi zgnječili.
* Na kraju sve nalijte rakijom, promešajte varjačom i teglu prekrijte gazom koju ćete vezati nekim koncem ili kanapom. Teglu ostavite na svetlom mestu 40 dana.
*Prvih nedelju dana je potrebno svakodnevno skidati gazu i mešati, a kasnije, kada se šećer rastopi, dovoljno je da povremeno samo promdrmate teglu.
* Preko gaze ni u kom slučaju nemojte stavljati poklopac.
Nakon predviđenog vremena, višnjevaču sipajte u flaše, a možete ostaviti i višnje sve vreme da budu u rakiji. Takođe, prilikom serviranja, u čašice takođe možete dodati po neku višnju.
One višnje koje vam preostanu nemojte bacati, već ih iskoristite za različite poslastice ili poslužujte rashlađene.
Nemojte zanemariti ni lekovita svojstva likera od višanja. Naime, višnje pomažu protiv nesanice jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa.
Glas Javnosti/Agroinfo.rs