Glas Javnosti

UKUS KAFE ZAVISI OD DŽEZVE: Evo kako da vam jutarnja bude baš dobra

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ukus domaće kafe, koja je omiljeno piće Balkanaca itekako zavisi od tipa džezve u kojoj se kuva.

Jasno je koliko je važno da prva, jutarnja kafa bude dobra, pa iako njena priprema deluje jednostavno, postoje trikovi koji prave veliku razliku u ukusu. Za dobru, tursku kafu, potrebno je par caka i ulepšaće vam dan!

Verovali ili ne, u velikoj meri zavisi od tipa džezve u kojoj kuvate omiljeni napitak.

Većina vodu sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Međutim, stručnjaci kažu da ukus i kvalitet samog napitka zavise i od same džezve...

 

Evo šta treba da znate kada kupujete posudu za kuhanje kafe...

Od emajla: Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus - džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.

Od keramike: Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.

 

Od aluminijuma: Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.

Od bakra: Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija. 

Kada kupujete džezvu, izaberite onu  sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji  zadržava aromu kafe. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR