Glas Javnosti

U EVROPI RAZVIJENA NOVA SORTA KUPUSA: Proizvođači ne mogu da podmire potražnju

Hrana
Autor: Glas javnosti

Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a šta drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom "Violetti", izveštava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je nasledio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.

Popularan kod mlađih generacija
Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuvati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu, piše portal Ekapija.

Glavice težine od 500 do 800 grama se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni deo mešavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.
Potražnja sve više raste
Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 hektara u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdevaju evropsko tržište.
I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.
Dostupan je tokom cele godine. Violeti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgajane u Portugalu i dostupne su do sredine juna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR