Pečurke moraju da dišu! Nikako ih nemojte držati u zatvorenim posudama u frižideru, one moraju biti na ''otvorenom''. Najbolje je da vam u frižideru stoje u papirnatim vrećicama .
Znate za onu diskusiju oko toga treba li ili ne prati pečurke? Zapravo, možete ih očistiti četkicom ili ih oprati. Ono što je bitno je dobro ih osušiti ako ih perete. Za to koristite kuhinjske krpe kojima ćete lagano tapkati po pečurkama, ili, ako imate vremena, ostavite ih da se suše na svežem vazduhu.
Ako dodate so čim pečurke stavite na tiganj, sve ste upropastili. One će odmah da počnu da puštaju tečnost, pogotovo ako ste tiganj još i prenatrpali. Pečurke se začinjavaju na samom kraju, kad su gotove.
Ako ih bacite na mlaku temperaturu, dogodiće se isto što i kada ih začinite odmah na početku kuvanja, pustiće tečnost. Pustite da se titanj jako dobro zagreje pre nego što dodate pečurke. Tako će se pore pečurke zatvoriti čim dotakne vruć tiganj i tečnost neće izaći.
Konstantno mešanje pečuraka im ne dopušta da postanu predivno zlatne. Bez lagane karamelizacije pečurke su kao komad gume.
Najbolje je da dodajete, na primer, maslinovo ulje u različitim fazama pečenja pečuraka. Dakle, kad primetite da su povukle masnoću, dodajte je još malo. N ataj način ćete dobiti lijepu karamelizaciju bez ''gumastih'' pečuraka.
(Glas javnosti/Jutranji.hr)
5 sati