Za razliku od većine plodova, zrelost dinja i lubenica ne možemo odrediti samo odokativno.
Najčešći način određivanja zrelosti je kad kuckamo prstom po kori ploda i ako dobijemo tup zvuk lubenica je zrela. Takođe siguran znak da je lubenica zrela je i sušenje zaperaka u osnovi ploda.
Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.
Površina lubenice trebalo bi da bude tamnozelene boje, tvrda kada je pipnete, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine jer je takva izgubila svu sočnost i slatkoću.
Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one sa neobičnim neravninama zaobiđite u širokom luku.
Možda vam se ne mili da kući sa pijace nosite tešku lubenicu, ali upravo bi na najteži plod trebalo obratiti najviše pažnje. Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža, ta će biti najslađa i najsočnija!