Glas Javnosti


Trik za savršeno kuvan kukuruz

Hrana
Autor: Glas javnosti

Miris kuvanog kukuruza je pravi simbol leta, bilo da smo na moru, u parku, u dvorištu...

Sada kada se pojavio na pijacama i u prodavnicama, sve više ljudi će ga praviti kod kuće. Imamo nekoliko saveta kako da ga savršeno skuvate, prenosi Index.hr.

Koliko dugo se kuva kukuruz?

Većina ljudi ima osećaj da kukuruz treba kuvati „najmanje pola sata“, ali u stvari - to može biti predugo. Današnji slatki kukuruz (slatka vrsta, ona koju kupujemo na pijacama) je mnogo mekši i brže se kuva. Idealno vreme kuvanja je pet do sedam minuta u ključaloj vodi.

Ako je kukuruz svež i mlad, dovoljno je i manje. Posle samo tri do četiri minuta, može biti savršeno mekan i sladak.

Ako prekuvate kukuruz, izgubiće sočnost, postaće tvrd i pomalo gumen. Zato ga treba dodavati tek kada voda proključa i služiti ga odmah nakon kuvanja ili umakanja u maslac.

Dodavanje soli ili šećera

Ne dodajte so u vodu u kojoj se kuva kukuruz, jer to može učiniti zrna tvrđim. Umesto toga, neki kuvari savetuju dodavanje kašičice šećera - posebno ako kukuruz nije ultra svež, jer to pojačava njegovu prirodnu slatkoću.

Takođe možete dodati malo mleka i maslaca u vodu za kuvanje, što rezultira kremastijim ukusom i sjajnijom teksturom zrna.

Može i na roštilj

Ako želite da pripremite kukuruz na roštilju, prvo ga možete kratko prokuvati (tri do četiri minuta), a zatim ga peći na roštilju. Kombinacija dimljenog ukusa i blage slatkoće je najbolja letnja užina.

Glas javnosti N01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR