Glas Javnosti


Trik profesionalnih kuvara za pečena jela kao iz restorana

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako želite da vaša jela izgledaju i budu pečena kao u restoranu, pored talenta i ljubavi prema kuvanju, važni su i mali trikovi koji prave veliku razliku.

Korišćenje papira za pečenje na dnu rerne je jednostavan trik kojem pribegavaju čak i profesionalni kuvari.

Možda zvuči neobično, ali stavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne je jedan od trikova koje koriste profesionalci – i to sa dobrim razlogom. Ako želite da vaša jela izgledaju i budu pečena kao u restoranu, pored talenta i ljubavi prema kuvanju, važni su i mali trikovi koji prave veliku razliku.

Jedan takav trik je skidanje rešetke i stavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne tokom termičke obrade hrane, piše Ell.si. Rernu je potrebno zagrejati na visoku temperaturu, preporučuje se oko 250 stepeni Celzijusa, prenosi City Magazin.

Važno je proveriti da li vaša rerna ima otvore za ventilaciju na dnu, jer u tom slučaju ova tehnika nije pogodna.

Zašto je to uopšte korisno?

Pečenje direktno na dnu rerne omogućava intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Toplota bolje cirkuliše na dnu, pa se hrana peče brže i ravnomernije, što je posebno pogodno za jela kao što su pica, hleb, pečena živina ili povrće.

Za takva jela je ključno postići savršeno hrskavu koricu, što je mnogo lakše kada se peče na dnu.

Papir za pečenje nije koristan samo u pripremi hrane.

On štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane, što znatno olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise od zapečenih ostataka.

Takođe sprečava direktan kontakt hrane sa vrućim metalnim delovima rerne, smanjujući rizik od zagorevanja hrane ili prskanja masti svuda. Dodatna prednost pečenja na dnu je to što je hrana bliže izvoru toplote, što omogućava bržu karamelizaciju i bogatiji ukus.

Ovo je posebno važno prilikom pečenja povrća, mesa ili testa - jela gde želite hrskavu spoljašnjost, a sočnu unutrašnjost. Profesionalni kuvari često koriste ovu metodu da bi postigli zlatno-smeđu, hrskavu koricu koju je teže postići na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu rerne sa papirom za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vreme pripreme i manje stresa prilikom čišćenja.

Dovoljno dobrih razloga, zar ne?

Glas javnosti N01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR