Korišćenje papira za pečenje na dnu rerne je jednostavan trik kojem pribegavaju čak i profesionalni kuvari.
Korišćenje papira za pečenje na dnu rerne je jednostavan trik kojem pribegavaju čak i profesionalni kuvari.
Možda zvuči neobično, ali stavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne je jedan od trikova koje koriste profesionalci – i to sa dobrim razlogom. Ako želite da vaša jela izgledaju i budu pečena kao u restoranu, pored talenta i ljubavi prema kuvanju, važni su i mali trikovi koji prave veliku razliku.
Jedan takav trik je skidanje rešetke i stavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne tokom termičke obrade hrane, piše Ell.si. Rernu je potrebno zagrejati na visoku temperaturu, preporučuje se oko 250 stepeni Celzijusa, prenosi City Magazin.
Pečenje direktno na dnu rerne omogućava intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Toplota bolje cirkuliše na dnu, pa se hrana peče brže i ravnomernije, što je posebno pogodno za jela kao što su pica, hleb, pečena živina ili povrće.
Za takva jela je ključno postići savršeno hrskavu koricu, što je mnogo lakše kada se peče na dnu.
On štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane, što znatno olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise od zapečenih ostataka.
Takođe sprečava direktan kontakt hrane sa vrućim metalnim delovima rerne, smanjujući rizik od zagorevanja hrane ili prskanja masti svuda. Dodatna prednost pečenja na dnu je to što je hrana bliže izvoru toplote, što omogućava bržu karamelizaciju i bogatiji ukus.
Ukratko, pečenje na dnu rerne sa papirom za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vreme pripreme i manje stresa prilikom čišćenja.
Dovoljno dobrih razloga, zar ne?
Glas javnosti N01S