Glas Javnosti

TRI ZVEZDICE: Najbolji italijanski restoran prihvatio vegetarijanstvo

Hrana
Autor: Glas javnosti

Restoran Reale je proglašen je najboljim italijanskim restoranom, i vodi ga nagrađivani šef Niko Romito. Nalazi u bivšem samostanu u Castel di Sangro, okruženom Apeninskim planinama u istočnoj regiji Abruco. Italija je poznata kao zemlja gde se jede izuzetno ukusna i jaka hrana, čiji su delikatesi duboko ukorenjeni u tradiciji i kulturi uživanja u mesu ili ribiljim specijalitetima. Međutim, nova v


Iako je meni vegetarijanski, to nije uticalo da ne ostane na samom vrhu. Kuvar sa tri Mišlenove zvezdice, Niko Romito, nedavno je dobio nagradu, gde ga je Gambero Rosso, čuveni vodič u zemlji za restorane proglasio restoranom broj jedan u Italiji. Ovo priznanje mu je posebno drago zbog toga što je stiglo u vreme kad je njegova fina gastronomija prešla na jelovnik bez mesa.

Položaj Realea između mora i planina znači da restoran može da iskoristi fascinantnu kulinarsku tradiciju izolovane regije. Realeova kuhinja interpretira poseban italijanski fajn dajning. Njegovi kuvari prave delikatese od recimo brokolija, koristeći one delove koji se obično bacaju, pratvarajući ga u zvezdu jednog od glavnih jela novog menija, navodi CNN.


Reale nije prvi restoran sa Mišlenovom zvezdicom koji nudi vegetarijanski meni. Eleven Madison Park u Njujorku je 2020. godine najavio je da postaje isključivo veganski restoran. To je bilo prvo veliko i upečatljivo odstupanje nekog restorana od raskošne ponude mesa i ribe.
Vegetarijansko a vrhunsko iskustvo

Pandemija je intenzivirala ispitivanje prehrane životinjskim mesom iz društvenih i ekoloških razloga. Reale je prvi vegetarijanski fajn dajning restoran u Italiji. Ne treba govoriti o tome da gastronomski identiteti definišu hranu, a posebno fajn dajning. Do sada je takvo iskustvo u Italiji bilo sa velikim akcentom na mesu, ribi i bogatim sosevima i umacima, prenosi portal Ekapija.


Romito kaže da je njegov vegetarijanski prelaz takođe način da podstakne restorane u Italiji da koriste jednostavne, zdrave sastojke koji rastu lokalno. Povrće može biti još uzbudljivije od mesa ili ribe, navodi poznati šef.

Osim toga, mlađa, gastronomski obrazovanija publika želi da doživi potpuno novo iskustvo i da razume filozofiju koja stoji iza jelovnika. Tu se odlično uklapa i cena. Realeov degustacijski meni od 14 sledova košta oko 170 evra. Međutim, za ljubitelje starog koncepta na a la carte meniju restorana i dalje su dostupna jela od mesa i ribe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR