Svaka domaćica ima svoju varijantu kako se sprema žito, odnosno koljivo, a naizgled sve deluju slično.
Nijanse u ukusu odvajaju slavsko žito sa orasima od drugog, a ovaj recept se pokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito spremano na ovaj način bio je oduševljen.
Najukusnije slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi.
Žito na slavi ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Sastojci za slavsko žito:
500 g belije, može i neko drugo žito ako volite
350 - 400 g kristal šećera
Najmanje 400 g mlevenih oraha, od viška glava ne boli
2 kesice vanilin šećera
I malo muškatnog oraščića po ukusu
Ako ne volite aromu muskatnog oraščića može ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se pšenica dobro skuva i da imate što bolje orahe, dobro očišćene i bez ljuspica.
Priprema: Pola kilograma pšenice prebrati od kamenčića i nečistoća, sipati u lonac za kuvanje ili ekspres lonac i preliti vodom, najbolje je veče ranije da prenoći.
Žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati.
Kuvanu pšenicu pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni - pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada se procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima volumen. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.
Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji malo muškatnog oraščića koji se fino samelje.
Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna najboljeg slavskog žita!
Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta, ili nekog drugog prigodnog oblika od celih oraha, badema ili suvog grožđa.
(Glas javnosti)