Glas Javnosti

TRI RECEPTA SA KROMPIROM KOJE ĆETE OBOŽAVATI : Brzi i laki, a ukusni

Hrana
Autor: Glas javnosti

Svi vole krompir kao prilog mesu, ali ima ljubitelja pomfrita, kao i onih koji vole razne recepte sa ovim ukusnim povrćem

Uštipci od krompira

  • Krompir – 500 gr
  • brašno – 1 šoljica
  • kvasac – 1 pakovanje
  • puter – 100 grjaje; so; ulje; kiselo mleko

Ovo mora da se sprema brzo. Dakle, kad se oljušti, krompir hoće da potamni, a ovaj još mora i da se izrenda. Dakle, da sve ne bi potamnelo, u šerpi se izrendani krompir pomeša s kvascem razmućenim u pola šolje mlake vode, posoli se, doda puter, jaje, brašno, pa sve dobro promeša i ostavi na toplom da nadođe.


Sada je sve polako: u puno vrelog ulja prže se uštipci, što se kasnije, topli dakako, serviraju s hladnim kiselim mlekom.


Krompir sa sirom

  • Krompir – 1 kg
  • topljeni sir – 250 gr
  • ulje – 2 kašike
  • mleko – 1 kašika
  • pavlaka – 1 kašika
  • limunov sok – 4 kašike
  • biber

Sprema se brzo, jede isto tako brzo. Krompir se obari u ljusci, oljušti, preseče na polutke, pa poređa u tanjir da čeka dalje.

Topljeni sir, ulje, mleko i pavlaku valja dobro promešati. Da masa postane ujednačena. Sve se malo zagreje pa dobro zaspe mlevenim biberom i limunovim sokom. Ovim sosom preliju se polutke krompira pa služi toplo.

Krompir u mleku

  • Krompir – 1 kg
  • mleko – 1 šolja
  • puter – 100 gr
  • peršunov list – 1 veza
  • so

Navika je čudo jedno. Dakle, ona kazuje da se krompir kao prilog sprema na tri načina: kuvano, pečeno ili prženo. Samo posoljeno. Džaba je mudrim ljudima što pokušavaju da prosvetle narod. Navike su vazda bile jače.


Kilogram krompira se oljušti, opere, iseče na kockice, pa uspe u pliću šerpu. Još se zalije šoljom vrele vode, šoljom mleka, posoli, poklopi i kuva na laganoj vatri dok se ne skuva. Na kraju se sve prelije puterom, i začini seckanim listom peršuna piše Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR