Američka fondacija za srce kaže da konzumiranje ribe sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina dva puta nedeljno može da dovede do boljeg kardiovaskularnog zdravlja.
Dok većina ljudi misli na tunjevinu i losos kao najzdravije vrste ribe, ona sa najviše hranljivih sastojaka je zapravo manja riba.
Profesor nutricionizma na Harvardu Kristofer Golden kaže da uključivanje manje ribe i školjki u ishranu može da pomogne u povećanju unosa omega-3 masnih kiselina, ali i cinka, gvožđa i vitamina B12.
Još jedna prednost konzumiranja ribe je da jedemo celu ribu, uključujući kožu i kosti, odnosno delove bogate kalcijumom i vitaminom D.
- Male ribe su najbolji izvor hranljivih materija - rekao je profesor Golden za CNBC.
On preporučuje haringe, skuše, sardine, inćune, a od školjki preporučuje dagnje, ostrige i Jakobove kapice ili Šen Žak školjke – veoma cenjene u svetu.
- Ako jedete manju ribu, unosite manje žive. Mnoge manje ribe i školjke se takođe mogu naći u konzervi, što ih čini pogodnim za skladištenje i jeftinijim od sveže ribe - rekao je Golden.
Profesor je istakao da sa sardinama ne možete da pogrešite.
- To je riba koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a dostupna je svima - zaključio je on, prenosi N01S.