Glas Javnosti

TRADICIONALNO JELO KOJE SE SPREMA ZA ĐURĐEVDAN: Pripremite ga po STARINSKOM RECEPTU, koji se prenosi s kolena na koleno!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Na Đurđevdan domaćice treba da pripreme staro tradicionalno jelo kapamu. Za njenu pripremu vam je potrebno jagnjeće meso i spanać. Svojim ukusom on mami ukućane da se okupe oko porodične trpeze. Obavezno uz njega poslužite i domaće kiselo mleko.

Podugačak je spisak svega što se, prema starim verovanjima, na Svetog Đorđa ili Đurđevdan valja ili ne valja raditi. Ipak, najvažnije je da okupite ukućane oko zajedničke trpeze, a to će vam sigurno poći za rukom ako napravite ovo fantastično jelo. 

Za pripremu kapame za 4 osobe vam je potrebno:

1 kg mladog spanaća (blitve ili zelja)
1 manji jagnjeći but
2 kašičice suvog biljnog začina
brašno po potrebi
2 veze mladog crnog luka
3 bela dela mladog belog luka
1 struk praziluka
2 kašike slatke začinske paprike
50 ml ulja
so
biber

 

Priprema:

Meso isecite na manje komade, pospite suvim začinom i dobro obrašnjavite. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržite na vrelom ulju, pa kad dobije koricu, izvadite ga iz šerpe I ostavite ga na toplom. U istoj šerpi propržite crni luk, koji ste iseckali zajedno s perima, i kad se lepo proprži, to pospite začinskom paprikom, dobro promešajte i nalijte malo vode.

Vratite meso u lonac, dobro promešajte, pa nalijte vodom da sve ogrezne. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite, a kad jelo provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat i po, dok meso ne omekša. Nakon toga dodajte praziluk isečen na kolutove i pustite da se krčka još 20 minuta. Po potrebi dolivajte vodu, a pred sam kraj kuvanja dodajte usitnjenu blitvu. Kapamu poslužite sa ovčijim kiselim mlekom.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR