Podugačak je spisak svega što se, prema starim verovanjima, na Svetog Đorđa ili Đurđevdan valja ili ne valja raditi. Ipak, najvažnije je da okupite ukućane oko zajedničke trpeze, a to će vam sigurno poći za rukom ako napravite ovo fantastično jelo.
Za pripremu kapame za 4 osobe vam je potrebno:
1 kg mladog spanaća (blitve ili zelja)
1 manji jagnjeći but
2 kašičice suvog biljnog začina
brašno po potrebi
2 veze mladog crnog luka
3 bela dela mladog belog luka
1 struk praziluka
2 kašike slatke začinske paprike
50 ml ulja
so
biber
Priprema:
Meso isecite na manje komade, pospite suvim začinom i dobro obrašnjavite. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržite na vrelom ulju, pa kad dobije koricu, izvadite ga iz šerpe I ostavite ga na toplom. U istoj šerpi propržite crni luk, koji ste iseckali zajedno s perima, i kad se lepo proprži, to pospite začinskom paprikom, dobro promešajte i nalijte malo vode.
Vratite meso u lonac, dobro promešajte, pa nalijte vodom da sve ogrezne. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite, a kad jelo provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat i po, dok meso ne omekša. Nakon toga dodajte praziluk isečen na kolutove i pustite da se krčka još 20 minuta. Po potrebi dolivajte vodu, a pred sam kraj kuvanja dodajte usitnjenu blitvu. Kapamu poslužite sa ovčijim kiselim mlekom.
(Glas javnosti)