Glas Javnosti

TRADICIONALNI RUČAK ZA TRPEZOM : Sarmice sa zeljem koje se pamte zauvek

Hrana
Autor: Glas javnosti

Zelje nam uskoro stiže sa prolećem i na pijace, stoga domaćice mogu da obnove svoje recepte i da probaju ovaj tradicionalni, koji će cela porodica obožavati, čak i najmlađi članovi.

Za vas smo pripremili recept za ove sarmice, a priprema je mnogo jednostavnija nego kada ih pravite sa kupusom.

Sastojci:

  • 2 veće veze zelja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica alkoholnog  sirćeta
  • 2 l vode

Sastojci za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 150 g pirinča
  • 1 kašika začinske  paprike
  • 100 ml ulja
  • 2 srednje šargarepe

Sastojci za zapršku:

  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 400 ml vode
  • suvi biljni začin


Priprema:

Prvo je potrebno da pripremite fil tako što ćete na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu.

Kada crni luk omekša, dodajte mleveno meso i začine.

Dinstajte dok meso ne postane poluprženo.

U meso dodajte pirinač koji ste oprali u nekoliko voda.

Sve sjedinite i ostavite da se ohladi.

Listove zelja operite i skinite im zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu sipajte vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U kipeću vodu spuštajte po jedan list zelja, samo da malo omekša. 

Poparene listove vadite u vanglicu sa hladnom vodom. Kada završite ceo postupak potapanja listova stavite ih u cediljku da se ocede.

Sarmice je najlakše saviti na dasci za sečenje. Dakle, stavite list zelja na dasku, na sredini lista stavite dve kašike fila, pa potom preklopite levu i desnu stranu preko fila, a zatim prebacite prednji deo lista preko fila i umotajte sarmicu.

Umotane sarmice ređajte u dobro podmazani dublji pleh.

Kada ste to uradili, uključite rernu na 200 stepeni i počnite da spremate zapršku.

U zagrejano ulje stavite brašno i pržite ga dok ne požuti. Dodajte začinsku papriku, promešajte, pa nalijte sve vrelom vodom.

Dodajte suvi biljni začin, po ukusu.

Sa pripremljenom zaprškom prelijte poređane sarmice u plehu. Sarmice prekrijte aluminijumskom folijom i stavite ih da se peku.

Kada tečnost u rerni provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite ih da se krčaju još sat vremena.

Kada su gotove, poslužite ih sa kiselim mlekom.

Glas javnosti/Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR