Za vas smo pripremili recept za ove sarmice, a priprema je mnogo jednostavnija nego kada ih pravite sa kupusom.
Sastojci za fil:
Sastojci za zapršku:
Prvo je potrebno da pripremite fil tako što ćete na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu.
Kada crni luk omekša, dodajte mleveno meso i začine.
Dinstajte dok meso ne postane poluprženo.
U meso dodajte pirinač koji ste oprali u nekoliko voda.
Sve sjedinite i ostavite da se ohladi.
Listove zelja operite i skinite im zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu sipajte vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U kipeću vodu spuštajte po jedan list zelja, samo da malo omekša.
Poparene listove vadite u vanglicu sa hladnom vodom. Kada završite ceo postupak potapanja listova stavite ih u cediljku da se ocede.
Sarmice je najlakše saviti na dasci za sečenje. Dakle, stavite list zelja na dasku, na sredini lista stavite dve kašike fila, pa potom preklopite levu i desnu stranu preko fila, a zatim prebacite prednji deo lista preko fila i umotajte sarmicu.
Umotane sarmice ređajte u dobro podmazani dublji pleh.
Kada ste to uradili, uključite rernu na 200 stepeni i počnite da spremate zapršku.
U zagrejano ulje stavite brašno i pržite ga dok ne požuti. Dodajte začinsku papriku, promešajte, pa nalijte sve vrelom vodom.
Dodajte suvi biljni začin, po ukusu.
Sa pripremljenom zaprškom prelijte poređane sarmice u plehu. Sarmice prekrijte aluminijumskom folijom i stavite ih da se peku.
Kada tečnost u rerni provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite ih da se krčaju još sat vremena.
Kada su gotove, poslužite ih sa kiselim mlekom.
Glas javnosti/Telegraf