Pica je jedno od omiljenih jela širom sveta - jednostavna, ukusna i prilagodljiva svačijem ukusu.
Od klasične margarite do smelih kombinacija sa egzotičnim sastojcima, pica je gastronomski užitak kojem je teško odoleti.
Danas, 9. februara, obeležavamo Svetski dan pice, savršen povod da otkrijemo tajne pripreme ove italijanske delicije.
Kada je u pitanju savršena pica, malo ko zna bolje od Gordona Remzija. Slavni kuvar otkrio je trik koji garantuje da će testo biti lagano i hrskavo, a sve se svodi na “pravilo 30 sekundi”.
Ova tehnika već je osvojila ljubitelje pice širom sveta, a mi vam donosimo sve detalje kako da je primenite kod kuće.
Tajna savršene pice: Pravilna tehnika oblikovanja testa
Gordon Remzi naglašava da je ključ u pravilnoj pripremi testa. Umesto klasičnog razvlačenja oklagijom, on preporučuje da koristite zadnji deo ruku kako biste lagano rastegli testo.
Na taj način se čuvaju vazdušni džepovi unutar testa, što omogućava pici da bude mekana iznutra, ali hrskava spolja.
Takođe, ako se tokom razvlačenja pojave veći mehurići, potrebno ih je lagano probušiti, kako bi se testo ravnomerno ispeklo.
Ovaj korak je presudan za pravljenje autentične pice kakvu možete pronaći u najboljim italijanskim picerijama.
"Pravilo 30 sekundi" za savršeno pečenje pice
Jedan od ključnih saveta Gordona Remzija odnosi se na pečenje. Kako bi pica bila savršeno pečena sa svih strana, potrebno je da je okrećete na svakih 30 sekundi.
Nakon pečenja, Remzi dodaje svež bosiljak, morsku so i maslinovo ulje, što dodatno obogaćuje ukus i daje autentičan italijanski šmek.
Kako napraviti savršenu picu u običnoj rerni?
Iako je originalna italijanska pica najbolje pripremana u peći na drva, postoji nekoliko trikova kako da kod kuće dobijete sličan rezultat.
Ako nemate profesionalni pica-pekarski kamen, možete koristiti:
Pre nego što stavite picu u rernu, uvek zagrejte pleh kako biste postigli što višu temperaturu - ovo oponaša efekat peći na drva i omogućava brže i ravnomernije pečenje.
Saveti za još bolju domaću picu
Glas javnosti /D03S