Svež sir može postati vaš najbolji saveznik. U samo jednoj šoljici, dobićete impresivnih 28 grama proteina – više nego iz jaja, jogurta ili mleka.
Osim što se priprema za nekoliko sekundi, užina koja sadrži svež sir stabilizuje vašu energiju, održava vas duže sitima i idealna je osnova za razne prelive – slatke, slane ili bilo šta između.
Ako ciljate na preporučenih 30 grama proteina za doručak, ovo je najlakši način da se približite tom broju bez mnogo razmišljanja i planiranja.
Šta tačno dobijate kada jedete svež sir?
Osim proteina, sveži sir je pun važnih mikronutrijenata. Postoji vitamin A, koji podržava zdravlje očiju, kalcijum za jake kosti i kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska.
Pored toga, sadrži vitamin B12 – ključan za energiju, mozak i nervni sistem – što je posebno važno ako ne jedete puno mesa ili ribe.
Postoji nekoliko verzija svežeg sira, tako da ga možete prilagoditi svojim navikama u ishrani. Klasični punomasni sveži sir ima oko 10 grama masti po šoljici, dok verzija sa jedan odsto masti ima samo oko dva grama.
Ako volite puniji ukus, birajte običan, ali budite oprezni sa ostatkom obroka. Ako više volite da dobijate masti iz avokada, orašastih plodova ili maslinovog ulja, nemasni sir može biti bolji izbor.
Ukusne kombinacije svežeg sira i tosta
Kombinacija svežeg sira i tosta nudi beskrajne varijacije.
Ako volite mediteranske ukuse, na tostirani hleb od kiselog testa stavite svež sir, čeri paradajz, svež bosiljak i malo maslinovog ulja.
Za slatku verziju dodajte med, bademe i nekoliko borovnica ili parče banane, pa pospite cimetom. Za doručak prepun proteina koji će vas duže držati sitim, kombinujte sveži sir sa dimljenim lososom sa malo limuna.
Glas javnosti /N01S