Švedska je poznata zemlja po mnogo čemu, a kada je reč o kuhinji i specijalitetima, onda su to zasigurno ćufte. Švedske ćufte su njihovo gotovo nacionalno jelo, a njihova priprema je slična kao našim, ali je recept nešto drugačiji.
Sastojci za švedske ćufte:
za sos:
Priprema švedskih ćufti:
Crni luk oljuštite i iseckajte na sitno, pa mu dodajte prezle i ostavite sa strane u činiji pet minuta, da prezle upiju sok crnog luka.
Potom ubacite ostale sastojke osim ulja i dobro promešajte. Od dobijene smese pravite ćufte, a uz pomoć kašike možete da procenite kolike će one biti.
U tiganj sipajte ulje i pustite da se dobro zagreje i stavljajte polako ćufte da se prže. Neka bude minimum tri minuta, sa svih strana neka se dobro ispeku. Kada budu gotove, ređajte ih na tanjir koji ste obložili ubrusom.
U isti tiganj sipajte puter pa kada se otopi, dodajte brašno i mešajte oko jednog minuta. Onda dodajte bujon i polako će smesa da se zgusne, ali morate stalno da mešate da se ne bi pojavile grudvice. Kada proključa., ubacite ćufte i pustite da se kuvaju do 10 minuta ili dok se smesa u tiganju skroz ne zgusne.
Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje, kuvajte još oko dva minuta i sklonite sa šporeta. Ovako spremljene ćufte možete da jedete uz pire krompir, a Šveđani ih rado jedu sa malo džema od borovnica.
Glas javnosti/T02S