Glas Javnosti

SUŠENI PARADAJZ: Saznajte kako se suši kao i kako se koristi

Hrana
Autor: agroinfo

Sušeni paradajz je veoma zdrava i korisna namirnica. Ako se suši na idelan način ,na odgovarajućoj temperaturi zadržava praktično sve vredne materije.

Sušeni paradajz nažalost u uslovima naše klime nije lako proizvesti. Paradajz može da se suši sečen, ili po specijalnom postupku kojim se sušenjem pasiranog soka dobija paradajz u prahu ili u obliku ljuspi. Plodovi namenjeni za sušenje treba da su dobro sazreli, ali još čvrsti, zdravi i jako obojeni. Poželjno je da to budu sorte sa što manjim sadržajem tečnosti i semena.

Tehnološki postupak 

Ovaj postupak uključuje sledeće operacije: pranje, inspekciju, sečenje i odstranjivanje semena, sušenje, inspekciju, pakovanje.
Pranje se obavlja kao grubo i fino pranje u mašini sa barbotiranjem i pomoću tuševa.
Inspekcija se obavlja ručno, pri čemu se odstranjuju plodovi koji su natruli, prezreli ili nedovoljno zreli.
Sečenje može da se obavi na dva načina, i to na četiri ili osam delova u obliku kriški ili listova. U obliku kriški, plodovi se seku ručno, pri čemu se istovremeno uklanjaju semenke. Za sečenje plodova u obliku listova koriste se mašine. Debljina listova je pet do sedam milimetara.
Semenke se uklanjaju tako što se isečeni delovi potapaju u vodu, ispiraju i ceđenjem preko perforirane ploče semenke odlaze s vodom ili se odstranjuju ispiranjem pomoću tuševa. Uz lagano kretanje delimično oceđenih kriški, na inspekcionoj traci odstranjuje se zaostalo seme i istovremeno se odstranjuju i svi delovi koji su oštećeni, zeleni ili plesnivi.

Ovako sečeni delovi se stavljaju na lese i suše.

Sušenje se obavlja u kontinualnoj trakastoj sušnici na temperaturi 65-70 stepeni u početku, a na kraju sušenja temperatura ne treba da bude iznad 45 stepeni. Sadržaj vlage u osušenom proizvodu ne bi trebalo da bude iznad pet odsto. Sušenje traje šest-sedam časova.
Inspekcija se obavlja ručno i svrha joj je da se odstrane komadi koji ne odgovaraju po boji, tamni, prezreli ili na drugi način oštećeni.
Za pakovanje se koriste polietilenske ili natron vreće. Najbolje je da ambalaža bude hermetički zatvorena zbog higroskopnosti osušenog paradajza.

Na suncu mogu da ga proizvedu: Turci, Maroko, Kalifornija, jug Italije, Grci i možda još po neko.
To su podneblja gde se paradajz suši tradicionalno, na suncu i taj postupak traje minimum 6-7 dana.
Takav način sušenja paradajza kod nas bi trajao mnogo duže pri čemu bi dobili proizvod lošijeg kvaliteta ili bacili sirovinu zbog buđi. To su naravno ogromni gubici pošto je za 1 kg suvog paradajza potrebno čak 13 kg svežeg.
Zbog toga se sušeni paradajz kod nas može dobiti jedino industrijski, sušenjem u sušari sa odličnim sistemom ventilacije, odvlaživanja zasićenog vazduha. 

Sušeni paradajz se koristi kao dodatak jelima od mesa, kao dodatak svežim sirevima, u čorbama i supama od povrća ili se meša sa biljnim uljima i koristi kao prilog glavnim jelima.

Izvor:poljoprivrednik.net

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR